latinica  ћирилица
17/03/2019 |  13:37 ⇒ 14:18 | Аутор: СРНА

Њу Делхи и Исламабад пријетили ракетним нападима

Неколико званичника, међу којима и савјетник за националну безбједност Бијеле куће Џон Болтон, спријечили су сукоб ширих размјера између Индије и Пакистана, изјавиле су данас западне дипломате, индијски и пакистански званичници.

Званичници наводе да је Индија прошлог мјесеца запријетила Пакистану да ће испалити најмање шест пројектила на територију те земље, док је Исламабад најавио троструко јачи одговор сопственим ракетама.

Спор између двије нуклеарне силе прерастао је у сукоб прошлог мјесеца након борбе војних авиона изнад Кашмира 27. фебруара, односно дан након што су индијске летјелице гађале камп милитаната у Пакистану.

Исламабад је негирао постојање било каквог кампа милитаната и навео да су индијски авиони гађали брдо.

Пакистан је оборио један индијски војни авион и заробио пилота који се катапултирао изнад дијела Кашмира под пакистанском контролом.

Извори из индијских власти и западни дипломата рекли су да су то вече телефоном разговарали савјетник за националну безбједност Индије Аџит Двал и шеф пакистанске обавјештајне службе Асим Мунир.

Довал је Муниру рекао да се Њу Делхи бори против милитаната који слободно дјелују са пакистанске територије и да су спремни на даљу ескалацију сукоба.

Извор из пакистанских власти и западни дипломата потврдили су да је Индија запријетила употребом шест пројектила на територији Пакистана.

Извори нису прецизирали ко је запријетио коме, али се напомиње да су пакистанске и индијске службе комуницирале током борби и да то и сада чине.

Извори додају да је Пакистан најавио одговор са већим бројем пројектила.

Довалова канцеларија није била доступна за било какав коментар. Пакистанска војска, такође, није жељела да коментарише извјештаје.

Болтон је са Довалом телефоном разговарао 27. фебруара у настојању да смири ситуацију, а потом је и амерички државни секретар Мајк Помпео контактирао обје стране како би смириле ситуацију.