latinica  ћирилица
17/03/2019 |  14:17 ⇒ 14:20 | Аутор: СРНА

Васић: Mектић да поднесе оставку

Потпредсједник Уједињене Српске Костадин Васић изјавио је данас да министар безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драган Мектић треба да поднесе оставку, јер је допринио развоју мигрантске кризе у БиХ и Републици Српској.
Костадин Васић - Фото: СРНА
Костадин ВасићФото: СРНА

Васић је на конференцији за новинаре у Зворнику рекао да Српска и БиХ управо имају проблем са непособношћу Министарства безбједности, које води, како каже, неспособни Мектић, који и даље тврди да је БиХ спремна да прихвати мигранте.

- Мектић је рекао да су институције БиХ спремне - Министарство безбједности, ОБА, СИПА, да одговоре адекватно на најезду миграната - а показало се да нису, говорио је да је БиХ добила око пет милиона КМ да формира центре за прихват миграната - па опет ништа. Све што је до сада говорио само су лажна обећања - рекао је Васић, који је и члан Одбора за безбједност Народне скупштине Српске.

Према Васићевим ријечима, народ Републике Српске и БиХ од лажних обећања и неспособности Мектића нема ништа.

Он каже да је Мектић погоршао односе са службама безбједности Србије и Хрватске и да је недовољно сарађивао са МУП-ом Републике Српске на рјешавању мигрантске кризе.

- Лажно представљање неспособног министра Мектића довело је до тога да у пограничним предјелима Зворника, Градишке, Бихаћа и другим мјестима има проблема са мигрантима који се тешко рјешавају, јер су службе на нивоу БиХ потпуно заказале - нагласио је Васић.

Васић је рекао да Уједињена Српска предлаже да садашњи Савјет министара, који је показао своју неспособност, оде што прије и да се формира нови Савјет министара који ће се ухватити у коштац са овим проблемима.

- Нови Савјет министара и нови људи који буду изабрани озбиљно ће схватити да и Република Српска и БиХ имају проблема са мигрантима, којих ће, према неким најавама, бити далеко више, те да буду спремни да се суоче с тим - рекао је Васић.

Говорећи о надлежности органа у БиХ поводом мигрантске кризе, Васић је рекао да Мектић током свог мандата ни то није могао да ријеши, а представљао се као неко ко потпуно контролише све безбједносне службе.

- Полиција Републике Српске нема других овлашћења, осим што мигранте које открије преда теренским канцеларијама Граничне службе БиХ - рекао је Васић.

Васић је питао "зашто предсједник Америке Доналд Трамп не ангажује министра Мектића да ријеши проблем са мигрантима на америчко-мексичкој граници, пошто се Мектић хвали да све зна, све може и све рјешава".