latinica  ћирилица
17/03/2019 |  16:08 ⇒ 19:41 | Аутор: СРНА

Кос.Митровица: Обиљежено 15 година од мартовског погрома

Полагањем вијенаца и цвијећа на спомен плоче настрадалима Митровчанима 17. марта 2004. године - Јани Тучев и Бори Спасојевићу и одржавањем парастоса код споменика Бијели анђео, који се налази код моста на Ибру, данас је у сјеверној Косовској Митровици обиљежено 15 година од мартовског погрома.
Годишњица погрома - Фото: РТРС
Годишњица погромаФото: РТРС

Вијенце су положили у име Владе Србије замјеник директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев, у име српског народа у Косовској Митровици предсједник Српске листе Горан Ракић, а у име Митровчана предсједник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић.

Козарев је поручио да је Србија данас јача него што је била 2004. године и да предвођена предсједником Србије Александром Вучићем неће дозволити поново погром српског народа на КиМ, преносе београдски медији.

- Не можемо да се не запитамо свих ових 15 година од када су безумници убијали, палили и рушили, као и 20 година од када су их из ваздуха у тим стварима и подржавали, зашто нема правде за жртве, за спаљену Богословију, цркву Богородице Љевишке, манастир Девич... - упитао је Козарев.

Он каже да је УНМИК имао обавезу да заштити српски народ и недопусти да дође до погрома, када је протјерано више од 4.000 Срба и запаљено 35 цркава и манастира, а не да српски народ испраћа са својих огњишта.

- Да је предсједник Вучић водио државу 2004. године погрома не би било - наводи Козарев и додаје да су и предсједник Србије, Влада Србије и Срби гдје год живјели уз српски народ на Космету и да неће дозволити "издају и планове једног дијела међународне заједнице и опозиционих група из Београда".

Он каже да погрома више неће бити, а ако КФОР не буде могао да заштити Србе у јужној покрајини, држава Србија има институције, људе и моћ да их заштити.

Ракић је навео да је 15 година прошло од када су албански злочинци покушали да протјерају и затру све што је српско на простору Космета, убијајући српски народ, протјерујући га, палећи светиње, цркве, манастире, рушећи гробове...

- Та дивна Европа умјесто да осуди овај геноцид наградила их је дајући им подршку за формирање такозване квази државе. Велики свијет је ћутао тог марта 2004. године, ћути и дан-данас вјерујући да ће истину затрпати тишином. Али, ми нећемо да ћутимо, ми памтимо - рекао је Ракић.

Он каже да је њихов захтјев да се открију починиоци тог злочина, геноцида и додао да се нада и очекује да ће починиоце стићи не само Божија, већ и овоземаљска казна.

Након обиљежавања код моста, окупљени су обишли изложбу фотографија у Градском музеју у Косовској Митровици, која је организована поводом 15 година од мартовског погрома.

На почетку моста који спаја сјеверну и јужну Митровицу, за безбједност окупљених, у случају евентуалних инцидената, били су задужени припадници КПС-а и карабињери, који су током парастоса били у већем степену приправности него иначе.