latinica  ћирилица
17/03/2019 |  17:50 ⇒ 17:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Париз санира штете - насиље запрепастило нацију

У Паризу је данас очишћена једна од најгламурознијих авенија на свеијту, након што су јуче протести присталица "Жутих прслука" прерасли у нереде, који су запрепастили нацију.
Париз - Фото: РТС
ПаризФото: РТС

Језива тишина замијенила је јучерашњи вишечасовни хаос на Јелисејским пољима, улици коју многи Парижани сматрају "најљепшом авенијом на свијету", наводи АП.

Туристи фотографишу власнике радњи који покушавају да поправе сломљене излоге и прозоре.

Полиције данас није било на видику, док се саобраћај одвијао на калдрмисаном путу, који је јуче био поприште сукоба између демонстраната и полиције.

Слике причињене штете, укључујући пожар у банци у приземљу стамбане зграде, који је угрозио живот једне мајке и дјетета, шокирале су Француску и угрозиле јавну подршку покрету, чије се присталице окупљају већ четири мјесеца.

Дан након пљачки и пожара, луксузне радње, ресторани и банке процјењују штете, власници радњи поправљају поломљено, а радници чистоће бришу графите, већином усмјрене против предсједника Емануела Макрона.

Он је обећао да ће се обрачунати са онима који су правили проблеме за које је рекао да "желе да униште републику" и да доводе у ризик животе људи.

Ипак, оцијенио је да су протести показали да његова влада мора више да уради да се позабави проблемима демонстраната.

Премијер Едуар Филип затражио је да се "најстрожије казне" одговорни за нереде и подметања пожара током протеста на Јелисејским пољима, једном од најбогатијих квартова у земљи.

Више од 100 особа ухапшено је током најновијих протеста "Жутих прслука" у Паризу, током сукоба са полицијом

На мети учесника протеста поново су биле луксузне продавнице недалеко од Тријумфалне капије, а до сукоба с полицијом дошло је када су демонстранти почели да бацају димне бомбе и каменице на полицајце и њихова возила на Јелисејским пољима.