latinica  ћирилица
17/03/2019 |  18:15 ⇒ 18/03/2019 | 07:38 | Аутор: РТРС

Болница Србија отвара врата пацијентима

Болница Србија у Источном Сарајеву сутра ће, пресељењем пацијената из старог у нови објекат, званично почети да ради.

Прелазак свих одјељења требало би да буде завршен до краја мјесеца, каже директор ЈЗУ Болница Србија Небојша Шешлија. Болница је потпуно изграђена и опремљена савременом опремом. Медицинско особље се интезивно обучава за рад на новим уређајима. Ускоро би требало да почну и радови на прикључењу болнице на градски водовод.

Огрнута у потпуно ново "рухо", болница Србија од понедјељка исписује нову страницу у скоро 100 година дугој историји пружања здравствених услуга у Касиндолу, односно Источном Сарајеву.

- Први пацијенти у болници Србија биће од понедељка 18. марта у стационару у собама, у новом објекту - потврдио је Шешлија.

У првим данима прелазе нехирушке гране - интерно, неурологија, пулмологија и педијатрија, док ће се у хирушким гранама организовати дежурства у старом и новом објекту до коначног пресељења.

- Незахвално је говорити о комплетном пресељењу, али све очекујемо до краја мјесеца у новом објекту - додао је Шешлија.

Новосаграђена болница са три операционе сале, савременом гинекологијом, јединицом за интезивну његу и осталим одјељењима, опремљеним по стандардима 21. вијека, али и оспособљеним кадром, улијева наду да грађани сарајевско-романијске и горњодринске регије неће морати да потежу до других здраствених центара да себи траже лијека.

- Потпуно нова опрема, почев од лапароског стуба, монитора, столова, лампи, електрокаутера и што се тиче нас, испуњени су сви услови да се овдје раде сложене операције које до сада нисмо могли да радимо - истакао је Милорад Шупић, начелник Хиругије болнице Србија.

Почетку рада нове болнице радује се свих 376 запослених од којих је 100 немедицинске струке. Услови у којима су до сада радили не могу се поредити са новим објектом и инсталираном опремом.

- Ово је историјски моменат. Имаћемо најмодерније услове у региону, гдје ће пацијенти сигурно бити задовољни - ријечи су Борјане Петровић, главне медицинске сестре болнице Србија.

Паралелно са пресељењем, новосаграђане болница биће прикључена на градски водовод. До тада, болница се несметано снабдијева са старог водовода за који постоји потврда о исправности воде.

- У току су радови на изради пројекта да би водоводна мрежа била успостављена од насеља Касиндо до објекта нове болнице. У договорима са предузећем Водовод и канализација Источно Сарајево и са начелницима Источног Новог Сарајева и Источне Илиџе мислим да ће ускоро кренути радови на изградњи мреже - истакао је Шешлија.

Болница Србија повезана је са поликлиничким дијелом и чини јединствен комплекс од 15.000 квадратних метара са 210 болничких кревета. Изградња је коштала 54 милиона марака.