latinica  ћирилица
17/03/2019 |  18:57 ⇒ 18/03/2019 | 07:35 | Аутор: РТРС

Београд: Одржан протест дијела опозиције

Након што су синоћ насилно упали у зграду РТС-а, данас присталице опозиције и покрета "Један од пет милиона" су под опсадом држали зграду Предсједништва Србије, у којој се налазио предсједник државе Александар Вучић.

Демонстранти који су претходно тражили да РТС прати њихове протесте, сада су тражили оставке Вучића и осталих функционера Србије.

Након што су синоћ упали у Радио-телевизију Србије, а снимци које је РТС емитовала након што је повратила своје ресурсе, показује да то није било нимало ненасилно и добровољно, као што је лидер Двери Бошко Обрадовић тврдио, данас су се премјестили пред зграду Предсједништва и то управо док је предсједник Србије обећавао да неће бити више насиља над новинарима.

Демонстранти, предвођени лидерима опозиције Обрадовићем, Драганом Ђиласом, Вуком Јеремићем, покушали су да натјерају Вучића да изађе, правећи људски обруч, али је Вучић одговорио да он нема шта да прича са криминалцима, и поручио, да их се не боји. Вучић је рекао да је власт мјесецима ћутала на демонстрације све док су биле мирне и да ово неће бити толерисано. Предсједник Србије одговорио им фотографијом на којој игра шах са министром полиције, али и видео обраћањем путем друштвених мрежа.

Полиција је идентификовала хулигана са моторном тестером, као и велики дио лица која су синоћ упала у РТС. Један од њих је осуђен по хитном поступку, како је синоћ и најавио министар унутрашњих послова. Власт у Србији одлучна је да не дозволи да, како каже Вучић, мањина насиљем управља Србијом.

Вучић је око 16 часова ипак напустио зграду Предсједништва, а већина демонстраната је на позив Обрадовића отишла пред полицијску станицу, тражећи да синоћ ухапшени, буду пуштени. Предсједник Србије тражио је од својих присталица, да остану мирни и да не излазе на улице. Иако је било мањих нагуравања са полицијом, до ескалације сукоба није дошло.

Разбијена врата, прозори и аутомобили резултат су синоћњег насилног упада у зграду РТС. Уредник портала Зоран Станојевић који је преговарао са демонстрантима покушавајући да заштити раднике истакао је недостатак новинарске солидарности колега које су непозване дошле у њихову кућу.

РТС, по свему судећи неће одустати од своје уређивачке политике и генерални директор и Управи одбор навели да неће пристати на насиље и уцјене. И данас су бројни демонстранти отежавали извјештавање ове медијске куће са протеста, што се видјело у директним укључењима са лица мјеста. А иако се спекулисало, да би предсједник Србије могао заказати ванредне парламентарне изборе, Вучић је на питање новинара одговорио је да данас ништа није даље од те идеје него што је био јуче.