latinica  ћирилица
17/03/2019 |  19:03 ⇒ 19:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Томашићева објаснила како Хрватска треба да услови Србију

Хрватска европарламентарка Ружа Томашић, позната по неоусташким и антисрпским ставовима, изјавила је за Хину да ће се поново кандидовати на изборима за Европски парламент.

Томашићева је оцијенила да Хрватска може да има користи од интеграције Ззпадног Балкана у Европску унију, највише због проширења тржишта, али је изнијела тврдњу да ЕУ треба да постави јасније критеријуме приступања тих земаља.

- Слажем се да земље западног Балкана постану чланице Европске уније, али не смијемо никоме да гледамо кроз прсте, свако мора да испуни одређене услове" - сматра она.

Тврди да се билатерални спорови које Србија има са Хрватском, међу којима је као кључне навела "питање несталих и враћање отетих културних добара за време Домовинског рата", треба да се рјешавају у склопу процеса приступања Србије ЕУ.

- Плаћање ратне одштете нису толико кључни проблеми, колико рјешавање питања несталих и повратка отетих културних добара - казала је она.

Сматра да би Запад за те двије тачке имао слуха, само у томе Хрватска треба да наступи чвршћим ставом.

- Хрватска треба да инсистира на томе да се та билатерална питања рјешавају у склопу уласка у Европску унију, а у противном треба ускратити подршку Србији - каже она.