latinica  ћирилица
18/03/2019 |  19:23 ⇒ 19/03/2019 | 13:42 | Аутор: СРНА

Усаглашени принципи о формирању власти на нивоу БиХ

Лидери СНСД-а, ХДЗ-а БиХ и СДА Милорад Додик, Драган Човић и Бакир Изетбеговић усагласили су у Сарајеву текст изјаве о принципима за формирање власти на нивоу БиХ.

Текст садржи 10 тачака, од доношења закона до европских интеграција. На вечерашњем састанку није било разговора о расподјели министарстава.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је вечерас у Сарајеву да је усаглашено да сваком од три конститутивна народа припадну по три министарства у новом сазиву Савјета министара, као и да Савјет министара неће бити формиран до краја марта.

- Било би добро да Савјет министара буде формиран до краја марта и доласка комесара ЕУ за сусједску политику и преговоре о проширењу Јоханеса Хана, али је то немогуће јер то процедуре не дозвољавају - рекао је Додик новинарима након састанка са лидерима ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем и СДА Бакиром Изетбеговићем.

Додик, који је и предсједавајући Предсједништва БиХ, истакао је да ће сједница Предсједништва бити сазвана када буде постигнут комплетан договор о формирању власти на нивоу БиХ.

- Мислили смо да ћемо нешто завршити, али они опет нешто затежу - навео је Додик.

Драган Човић долази на састанак у зграду Предсједништва БиХ (Фото: РТРС)

Он је потврдио да је на данашњем састанку усаглашена изјава о принципима за формирање власти у којој је наведено да се поштују Устав и закони, али и ставови свих релевентних нивоа власти у БиХ.

- Члан три изјаве каже да ће се наставити са интеграцијским процесима у складу са Уставом и законима, али и ставовима других нивоа власти у БиХ - рекао је Додик.

Бакир Изетбеговић (Фото: РТРС)

Говорећи о Акционом плану за чланство у НАТО-у, он је нагласио да се до 2013. ништа није поштовало, а да је то сада одједном постало животно питање.

- Ми поштујемо став Народне скупштине Републике Српске која је рекла да пут у НАТО није у интересу Републике Српске и ми ћемо се тако и понашати. Ако неко очекује да ћемо тај став промијенити да бисмо ушли у Савјет министара, хвала им онда за Савјет министара - рекао је Додик.

Лидер СНСД-а је поновио да су код формирања Савјета министара јасне процедуре након избора.

Према његовим ријечима, усаглашено је да од девет министарства у Савјету министара по три припадну сваком од три конститутивна народа.

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић рекао је да је у усаглашеној изјави о принципима за формирање власти на нивоу БиХ набројано шта би, у начелу, требало радити у складу са Уставом и законима.

- Имамо усаглашену изјаву о тим принципима на којима би требало да функционише власт на нивоу БиХ. Сада би требало да покушамо да тражимо други корак - изјавио је Човић новинарима након састанка са предсједницима СНСД-а Милорадом Додиком и СДА Бакиром Изетбеговићем у згради Предсједништва БиХ у Сарајеву.

Према његовим ријечима, у изјави, која садржи 11 тачака, пише све што треба да се ради у складу са Уставом и законима.

- Ништа посебно нема у изјави, осим набрајања шта би, у начелу, требало радити у складу са Уставом и законима. У њој је све прецизно набројано, од изборног закона, интеграцијских процеса, других закона и мислим да ништа није изостављено. Мислим да изјаву нећемо ни потписивати - истакао је Човић.

Он је навео да на састанку није било ријечи о расподјели министарстава у Савјету министара јер је Изетбеговић тражио да тим разговорима присуствује делегација СДА.

Лидер СДА Бакир Изетбеговић изјавио је да су на данашњем састанку са лидерима СНСД-а Милорадом Додиком и ХДЗ-а Бих Драганом Човићем усаглашени принципи дјеловања у наредне четири године, чиме је направљен добар корак, те најавио да ће наредне седмице бити разговарано о ресорима у Савјету министара.

Он се нада да ће нови Савјет министара бити формиран до 31. марта, додајући да, што се тиче СДА, то може бити сутра.

Према његовим ријечима, у изјави о принципима за формирање власти наводе се битне ствари за БиХ које се односе на економију и све интеграцијске процесе.

- Активирање МАП-а није чланство у НАТО-у. То је наставак нечега што смо почели, а што је у складу са законом - рекао је Изетбеговић новинарима у Сарајеву, додајући да он сматра да је и ово питање саставни дио усаглашених принципа.

Одговарајући на питање да ли је разговарано и о четвртом партнеру у власти на нивоу БиХ, Изетбеговић је рекао да њих може бити више /четврти, пети, а можда и шести, седми/.

- Осим СДА, биће их још барем два или три - рекао је Изетбеговић, додајући да су, што се тиче њега, сви добродошли и да би се у том случају СДА "мало повукла и препустила коју фотељу".