latinica  ћирилица
18/03/2019 |  21:13 ⇒ 19/03/2019 | 10:54 | Аутор: СРНА

Десет принципа за формирање власти на нивоу БиХ

Лидери СНСД-а, ХДЗ-а и СДА Милорад Додик, Драган Човић и Бакир Изетбеговић усагласили су 10 принципа за формирање власти на нивоу БиХ, а први од њих је поштивање и провођење Општег оквирног споразум за мир и његових 11 анекса укључујући и Европску конвенцију о људским правима и основним слободама, сазнаје Срна из извора у Сарајеву.
Додик, Човић, Изетбеговић - Фото: илустрација
Додик, Човић, ИзетбеговићФото: илустрација

Извор Срне је нагласио да се други принцип односи на поштивање суверенитета и територијалног интегритета БиХ као елемената њеног међународног субјективитета, што је најбољи гарант одрживости мира и стабилности уз поштивање Дејтонске уставне структуре.

Трећи принцип односи се на наставак интеграционих процеса у складу са Уставом и законима, усклађујући ставове и интересе свих нивоа власти у БиХ.

Лидери су усагласили да је неопходно имплементирати све пресуде домаћих и европских судова које се односе на Изборни закон БиХ како би се осигурала уставна и институционална равноправност конститутивних народа и грађана те њихово легитимно представљање на територији цијеле БиХ, а у складу са Уставом БиХ.

- У институцијама на свим нивоима власти обезбиједити заступљеност конститутивних народа и осталих у складу са уставима, а избор и именовања вршити према критеријуму доказане компетентности кандидата. Усвојити законе и провести мјере потребне за спречавање и елиминацију дискриминације на основу етничке, вјерске, идеолошке или друге припадности и за осигурање равноправности у остваривању права на запошљавање, школовање, социјалну и здравствену заштиту - пети је принцип који су усагласили лидери СНСД-а, ХДЗ-а и СДА.

Шести принцип предвиђа да се кроз механизам координације процеса европских интеграција у БиХ интезивно ради на усклађивању домаћег законодавства са правном регулативом ЕУ с циљем испуњавања потребних услова за приступање БиХ ЕУ, а социјално-економским реформама усмјерити се на рјешавање животних питања у БиХ.

У процесу напретка БиХ ка чланству у ЕУ потребно је постепено створити услове да институције БиХ преузму пуни суверенитет и да се заврши мандат ОХР-а у БиХ.

Извор Срне наводи да седми принцип предвиђа да се убрзаном изградњом транспортне, енергетске и дигиталне инфраструктуре, која је од стратешког интереса за БиХ и регион, поспјеши привредни развој.

У осмом принципу се наводи да је потребно интензивно проводити мјере које ће осигурати одрживи повратак прогнаних и расељених лица, а девети принцип предвиђа да се обезбиједи независност и компетентност институција правне државе за наставак ефикасне борбе против свих облика екстремизма, организованог криминала и корупције.

- Наставити изградњу добросусједских односа са Хрватском, Србијом и Црном Гором, уз рјешавање отворених питања на принципима реципроцитета, међусобног уважавања и поштовања међународног права - наводи се у десетом принципу за формирање власти на нивоу БиХ, које су усагласили лидери СНСД-а, ХДЗ-а и СДА.

У усаглашеној изјави о принципима за формирање власти на нивоу БиХ наводи се да су тројица лидера свјесни одговорности према народима и грађанима БиХ, констатујући да досадашњи напредак није довољан са становишта потреба становништва, али да представља добар темељ за даље политичке, економске и друштвене реформе и развој БиХ, као најбољи одговор на негативне демографске трендове и одлазак младих, као и на потребе изградње, стабилног, економски просперитетног и социјално праведног друштва једнаких шанси.

- Спремни смо да формирамо и обезбиједимо стабилно функционисање власти у БиХ која ће наставити провођење неопходних законодавних, социјално-економских и друштвених реформи које ће се приоритетно усмјерити на рјешавање свакодневних животних питања грађана, те понудити одговорно управљање, владавину права, сигурност и просперитет - наводи се у усаглашеној изјави Додика, Човића и Изетбеговића.