latinica  ћирилица
19/03/2019 |  13:42 ⇒ 17:41 | Аутор: СРНА

Топић: Почетак изградње моста на Сави у наредна два мјесеца

Директор предузећа "Аутопутеви" Републике Српске Душан Топић изјавио је данас у Бањалуци да би у наредних два мјесеца требало да почне изградња моста на ријеци Сави код Градишке.

Топић је потврдио информацију коју је Срна раније објавила да су власти Хрватске издале грађевинску дозволу за изградњу овог моста.

- Ријеч је о измјени и допуни грађевинске дозволе, која је првобитно издата у мају 2013. године, али је било одређених промјена у пројектној документацији са хрватске стране - рекао је Топић.

Топић је навео да је у току тендерска процедура за избор извођача и надзора радова.

- Процедура за избор извођача радова је при крају, те најповољнија понуда износи 23 милиона евра, а када је ријеч о избору надзора преостало је да се још доставе финансијске понуде, али је процијењена вриједност уговора за надзор милион евра - рекао је Топић.

Према његовим ријечима, осим овог пројекта, планирано је и да у наредном периоду почне изградња Коридора "Пет це" у Републици Српкој, односно прва од четири фазе изградње.

- То је дионица од Товире до Костајнице, односно од петље Јоховац до петље Руданка, те плус 5,6 километара отворене трасе, а ријеч је о пројекту гдје смо финансирање обезбиједили из кредитних средстава Европске банке за обнову и развој - рекао је Топић.

Према његовим ријечима, вриједност уговорених радова за овај пројекат износи 62,5 милиона евра и готово два милиона евра за надзор над извођењем радова.

Топић је најавио да ће сутра у Бањалуци бити потписан уговор са извођачем радова конзорцијумом предузећа "Интеграл инжењеринг" из Лакташа и "Гранит" из Скопља.

- Веома нам је важно да што прије кренемо са овим радовима, како бисмо постигли континуитет у изградњи ауто-путева у Републици Српској, што има велики значај за наше грађане - рекао је Топић.