latinica  ћирилица
19/03/2019 |  15:33 ⇒ 20/03/2019 | 07:54 | Аутор: СРНА

Сутра уговор о изградњи прве фазе ауто-пута на коридору "Пет це"

У Бањалуци ће сутра бити потписан уговор о изградњи прве фазе ауто-пута на Коридору "Пет це" кроз Републику Српску, на правцу између петљи "Јоховац" /Товира/ и "Руданка" /Костајница/.
Коридор 5Ц - Фото: Screenshot/YouTube
Коридор 5ЦФото: Screenshot/YouTube

У име инвеститора Аутопутева Републике Српске, уговор ће потписати директор тог предузећа Душан Топић, а у име извођача радова генерални директор компаније Интеграл инжењеринг Слободан Станковић и директор подружнице грађевинског предузећа Гранит Скопље у Бањалуци Зоран Трајановски.

Уговор ће бити потписан у Административном центру Владе Српске у 9.00 часова, након чега су предвиђене изјаве за новинаре, најављено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

На међународни јавни позив за реализацију овог пројекта најповољнију понуду доставио је конзорцијум који чине Интеграл инжењеринг из Лакташа и Гранит из Скопља. Ријеч је о конзорцијуму који је реализовао један од најзначајнијих инфраструктурних пројеката у Српској - ауто-пут "9. јануар" Бањалука-Добој.

Према плановима јавног предузећа Аутопутеви, ауто-пут на Коридору "Пет це" градиће се у четири фазе.

Прва предвиђа градњу дионице од петље Јоховац /Товира/ до петље Руданка /Костајница/ укупне дужине око шест километара, а друга фаза је од петље Руданка /Костајница/ до Каруша /ентитетске границе на југу/ укупне дужине око шест километара.

У трећој фази ће се градити дионица од петље Јоховац до петље Подновље дужине око 13 километара, а у четвртој дионица од Вукосавља до петље Подновље укупне дужине око 23 километра.

Раније је најављено да је планирано да изградња фаза један и два буде финансирана из кредита Европске банке за обнову и развој, а фазе три и четири из кредита Европске инвестиционе банке.

Према ранијим процјенама, изградње ауто-пута на Коридору "Пет це" у Републици Српској требало би да кошта више од 500 милиона евра /без експропријације непокретности, ПДВ-а и интереса у току градње/.