latinica  ћирилица
20/03/2019 |  09:00 | Аутор: СРНА

Пекинг најавио нову еру сарадње

Кина је спремна за јачање свог "глобалног стратешког партнерства" са Италијом, написао је кинески предсједник Си Ђинпинг у тексту за италијански лист "Коријере дела сера" уочи посјете овој земљи.
Пекинг (Фото: beijingupdates.com) -
Пекинг (Фото: beijingupdates.com)

- Својом посјетом желим да са италијанским лидерима одредим смјернице за билатералне односе и уведем их у нову еру -  напоменуо је Си.

Италија је узнемирила САД и партнере из ЕУ објавом да планира да се укључи у кинеску иницијативу "Појас и пут", пројекат вриједан више милијарди долара који је у центру спољнополитичке стратегије Пекинга.

Си је рекао да је Кина спремна за ближу координацију са Италијом у вези са међународним питањима попут климатских промјена и за сарадњу са мултилатералним организацијама. 

- Италија је отворена за консолидовање комуникација и синергија са Италијом унутар УН, Групе 20, Организације азијско-европских састанака и Свјеске трговинске организације - додао је кинески предсједник.

Он је рекао да би Кина и Италија могле да развију сарадњу када је ријеч о пројектима из области лука, бродског транспорта, телекомуникација и фармацеутике, те да охрабре своје компаније да сарађују у трећим земљама.