latinica  ћирилица
20/03/2019 |  09:15 ⇒ 10:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Циклон "Идаи" односи жртве: 350 мртвих, стотине нестало (ВИДЕО)

Најмање 350 људи је погинуло, на стотине се воде као нестали, а на хиљаде је угрожено због поплава у Мозамбику, Зимбабвеу и Малавију покренутих послије удара циклона "Идаи".
Мозамбик - циклон Идаи  (Фото:United Nations) -
Мозамбик - циклон Идаи (Фото:United Nations)

Спасилачке екипе покушавају да спасу људе који су се попели на кровове кућа или на дрвеће чекајући помоћ.

Из Мозамбика стижу сцене великих поплава због чега се практично формирао "океан на копну", угрожавајући на десетине хиљада породица.

- Ово је најгора хуманитарна криза у Мозамбику у скоријој историји - изјавио је шеф спасилачке операције Међународне федерације Црвеног крста и Црвеног полумјесеца Џами Лесуир.

Предсједник Мозамбика Филипе Њуси саопштио је да је више од 200 људи погинуло у његовој земљи, а најмање 400.000 је остало без домова, пренио је АП.

У Зимбабвеу, у источним планинским областима на граници с Мозамбиком, грађани се боре с посљедицама ове природне катастрофе.

Према посљедњим подацима, у Зимбабвеу је погинуло 98 особа, али се страхује да ће број жртава расти.

Влада Малавија је до сада потврдила да је 56 особа погинуло, да се три воде као нестале, а да је 577 повријеђено.

Уједињене нације су издвојиле 20 милиона долара помоћи за Мозамбик, Зимбабве и Малави.

Предсједник Мозамбика Филипе Њуси је у понедјељак рекао да је могуће да је више од хиљаду људи изгубило живот у циклону "Идаи".

Он је истакао и да је више од 100.000 људи "у ризику" од посљедица циклона "Идаи", који је, према многима, најгори у посљедњих 20 година.

Ријеке Пунге и Бузи су се излиле, нестала су читава села, а многа су одсјечена, рекао је Њуси, наглашавајући да је ријеч о катастрофи огромних размјера.

Циклон "Идаи" је прошле недјеље погодио Беиру, а затим се проширио на Зимбабве и Малави.