latinica  ћирилица
20/03/2019 |  13:10 ⇒ 20:32 | Аутор: СРНА

Служен парастос за Споменка Гостића

У Добоју је обиљежено 26 година од страдања Споменка Гостића, најмлађег одликованог борца Војске Републике Српске. Погинуо је 20.марта 1993. године у селу Јовићи у Маглају, гдје је одрастао. Имао је тек 15 година.

Рано је остао без породице, па се у ратном окружењу придружио војсци. Помагао је, превозио храну, био је саборцима водиља да истрају. Прилику да напусти родни крај имао је неколико пута, али је одабрао да остане.

Погинуо је од гранате и сахрањен је на мјесном гробљу Горњи Улишњак, гдје почивају његова мајка и бака. У Добоју, граду у којем је рођен, испред цркве Рођења Пресвете Богородице подигнута је биста с његовим ликом.

- Његова жртва је заиста велика пред самим Богом, али и за све нас који смо остали иза њега и свих његових сабораца, који су нам оставили ову државу Републику Српску. Они су дали животе да наша дјеца, наша покољења имају мир и стабилан живот - рекао је свештеник Душко Недић.

Предсједник добојске градске Борачке организације Перо Тубић рекао је да је данашњим генерацијама тешко да схвате жртву Гостића, који је упркос мугућности да оде, остао на том дијелу Озрена, настојећи да сачува своје огњиште.

- Ми, који смо били директни учесници тога времена, знамо и цијенимо то све, али требамо преносити на млађе генерације, треба их подсјећати, а можда уводити у школе нека предавања - рекао је Тубић.

Споменко Гостић је најмлађи погинули борац ВРС у Одбрамбено-отаџбинском рату. Одликован је Медаљом заслуга за народ.

Споменко Гостић (Фото: РТРС)
 
Добојски умјетник Дени Божић осликао је мурал са ликом Споменка Гостића у Улици војводе Степе у Добоју.

У Бањалуци ће бити промовисана књига "Споменко и Озрен" аутора Милета Савића.

Књига говори о животу и смрти Споменка Гостића, као и о љубави тог дјечака према планини Озрен и родном селу.