latinica  ћирилица
20/03/2019 |  15:24 ⇒ 15:24 | Аутор: СРНА

Милуновић: Побољшати материјални положај најугроженијих бораца

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је да ће ресорно министарство у договору са представницима Удружења грађана "Ветерани Републике Српске" покушати да пронађе најбоља рјешења за побољшање материјалног положаја најугроженијих бораца у Српској.
Душко Милуновић - Фото: СРНА
Душко МилуновићФото: СРНА

Милуновић је након састанка у Бањалуци са представницима овог удружења изјавио новинарима да је у разговору са челним људима Удружења могао да уочи како они имају јак осјећај солидарности са саборцима, јер настоје да пронађу могућност за побољшање услова живота најугроженијих бораца.

Он је рекао да је било говора и о запошљавању најугроженије категорије незапослених бораца, јер се на евиденцијама центара за запошљавање налази више од 11.000 демобилисаних бораца.

- Договорили смо се да предузмемо мјере и да нашим борцима приближимо Акциони план запошљавања којег је Влада Републике Српске недавно усвојила - да покушају кроз програме запошљавања и самозапошљавања да олакшају свој положај - каже Милуновић.

Предсједник Удружења "Ветерани Републике Српске" Душко Вукотић рекао је новинарима да су ветерани опредијељени за проналазак системског, а не појединачног рјешења, за побољшање статуса демобилисаних бораца, ветерана одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске.

Вукотић је истакао да је на састанку било говора и о регистру бораца, као и о евентуалном доношењу новог Закона о правима бораца.

Он је рекао да су многи у борачкој популацији незаконито стекли права која уживају, али да има и оних који се солидаришу са борцима који немају довољно примања.

- Постоје демобилисани борци који раде у јавним институцијама, установама, предузећима и чија су примања већа од просјечних примања у Српској и који имају осјећај солидарности да би се можда одрекли мјесечног и годишњег борачког додатка у име оних сабораца који немају никаква примања - нагласио је Вукотић.

Вукотић је поручио да треба размишљати о системском рјешењу, како би био пронађен материјални минимум који би задовољио сваког борца који је себе несебично дао у протеклом рату, истичући да је неопходно пронаћи могућност за обезбјеђивање тих средстава.