latinica  ћирилица
20/03/2019 |  16:07 ⇒ 20:44 | Аутор: СРНА

Дукић: Суд у Хагу потврдио да није суд права и правичности

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић сматра да је Међународни суд у Хагу, данашњом пресудом доживотног затвора првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу, дефинитивно потврдио да је то више политички суд, а не суд права и правичности.
Бранислав Дукић - Фото: РТРС
Бранислав ДукићФото: РТРС

- Хашки суд био је суд САД и појединих држава из Европе и једноставно на овај начин се показало да више нема БиХ - рекао је Срни Дукић, коментаришући другостепену пресуду Караџићу, коју је данас изрекао Међународни резидуални механизам за кривичне судове у Хагу.

Дукић је закључио да је у БиХ неминовна подјела, јер на овим просторима нема помирења и суживота међу народима.

Међународни резидуални механизам за кривичне судове у Хагу изрекао је данас првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу другостепену пресуду којом га је осудио на казну доживотног затвора.

Другостепена пресуда изречена је након што су размотрене жалбе одбране и тужилаштва на првостепену, којом га је 2016. године Хашки трибунал осудио на 40 година затвора.

Суђење Караџићу почело је у октобру 2009. године, а 24. марта 2016. године донесена је првостепена пресуда на коју су се жалили и одбрана и тужилаштво.