latinica  ћирилица
20/03/2019 |  16:32 | Аутор: СРНА

Дмичић: Суноврат међународног права

Професор уставног права Миле Дмичић рекао је Срни да другостепена пресуда Међународног резидуалног механизмом за кривичне судове у Хагу, којом је први предсједник Републике Српске Радован Караџић осуђен на доживотну робију, представља суноврат међународног права.
Миле Дмичић - Фото: РТРС
Миле ДмичићФото: РТРС

- Хашки трибунал се данас потврдио као израз самовоље појединих свјетских центара моћи и данас се десио очити примјер угрожавања међународног правног поретка и отварања простора за авантуристичко тумачење и судовање - оцијенио је Дмичић.

Он је истакао да је с циљем права и правде очекивао радикално преиначење првостепене пресуде којом је Хашки трибунал 2016. године осудио Караџића на 40 година затвора.

- Очекивали смо ослобађајућу одлуку, али свијет се данас увјерио да је дошло до суноврата међународног права, као и увјеравања о правима, слободама, истини и правди - навео је Дмичић.

Дмичић је истакао да су Хашки трибунал и новоосновани Међународни резидуални механизам за кривичне судове у Хагу од почетка инструментализовани као оруђе политике и силе, а не права и правде, мира, помирења и праштања на територији на којој су одвијали трагични ратни сукоби.

Он је рекао да је Караџић био легални и легитимни представник Срба у БиХ, ангажовани интелектуалац и истакнути патриота, одан свом народу и свјестан да је његов народ угрожен од других, па и међународне заједнице.

Дмичић је навео да Караџић никада није био за погубљивање цивилног становништва, заробљеника и њихове дискриминацију, те да га је доживљавао као хуманог човјека који се бринуо о људима свих националности и вјера.

- У свим његовим актима налазила се пуна опредијељеност за заштиту цивилног становништва, њихове имовине и безбједности, као и успостављања владавине права. У тим актима нема ниједног злочиначког, милитаристичког или геноцидног елемента - нагласио је Дмичић.

Он је поручио да се Караџић мора посматрати као брижан и снажан отац слободарског српског народа и њиховог заједничког дјела - Републике Српске, додајући да је увјерен да су први предсједник Српске и српски народ били на правој страни историје.

Међународни резидуални механизам за кривичне судове у Хагу изрекао је данас Караџићу другостепену пресуду којом га је осудио на казну доживотног затвора.

Суђење Караџићу почело је у октобру 2009. године, а 24. марта 2016. године донесена је првостепена пресуда, на коју су се жалили и одбрана и тужилаштво.

Караџић је ухапшен у Србији 21. јула 2008. године и 30. јула пребачен у Хашки трибунал.