latinica  ћирилица
20/03/2019 |  16:40 ⇒ 16:58 | Аутор: СРНА

Инцко: Нема лоших народа, само лоших појединаца

Високи представник у БиХ Валентин Инцко изјавио је да данашња пресуда првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу потврђује индивидуалну одговорност, а не колективну кривицу и да би требало да донесе олакшање свим, како је рекао, поштеним људима.
Валентин Инцко - Фото: klix.ba
Валентин ИнцкоФото: klix.ba

- Нема лоших народа, само лоших појединаца - нагласио је Инцко.

Према његовим ријечима, данашња одлука Апелационог вијећа представља важан тренутак и требало би да пружи осјећај окончања једног поглавља за све жртве, као и за оне који су преживјели "геноцид, ратне злочине и злочине против човјечности у БиХ", саопштено је из ОХР-а.

- Ни једна судска одлука не може преживјелима вратити њихове најмилије, али им може дати извјесну дозу моралне сатисфакције - навео је Инцко.

Он је мишљења да је огроман допринос Међународног кривичног суда за бившу Југославију и Резидуалног механизма за кривичне судове у откривању истине и у настојањима да се, како каже, задовољи правда након злочина који су почињени током новије трагичне историје БиХ.

У том контексту, он је позвао све власти и политичке лидере у БиХ да се уздрже од политичког надмудривања или покушаја да дискредитују важан посао који су обавили ови међународни судови.

Међународни резидуални механизам за кривичне судове у Хагу другостепеном пресудом осудио је Караџића на казну доживотног затвора.

Другостепена пресуда изречена је након што су размотрене жалбе одбране и тужилаштва на првостепену, којом га је 2016. године Хашки трибунал осудио на 40 година затвора.