latinica  ћирилица
20/03/2019 |  17:44 | Аутор: СРНА

Чавић: Још једном потврђен политички карактер суда

Предсједник НДП-а Драган Чавић оцијенио је да је пресудом Међународног резидуалног механизма за кривичне судове, којом је некадашњи предсједник Републике Српске Радован Караџић осуђен на доживотну затворску казну, још једном потврђен политички карактер овог суда.
Драган Чавић - Фото: РТРС
Драган ЧавићФото: РТРС

- Са биолошког становишта, казна од 40 година за Караџића је једнака доживотној, али са симболичког становишта ово је политичка порука, а не пресуда - рекао је Чавић Срни.

Он сматра да је доживотна робија оцјена свих догађања на простору бивше Југославије и улоге Срба генерално у њој, те да реаговања која се чују из бошњачких политичких кругова потврђују њихову пристрасност.

- Ово је разочаравајуће за правду, а за нас јасна порука на који начин су генерално квалификовани кроз политичку димензију сви ратни догађаји у распаду Југославије од 1991. до 1995. године - рекао је Чавић.

Међународни резидуални механизам за кривичне судове у Хагу изрекао је данас првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу другостепену пресуду којом га је осудио на казну доживотног затвора.

Другостепена пресуда изречена је након што су размотрене жалбе одбране и тужилаштва на првостепену, којом га је 2016. године Хашки трибунал осудио на 40 година затвора.