latinica  ћирилица
20/03/2019 |  18:13 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

Свјетски медији испратили изрицање казне Караџићу

Велики број регионалних и свјетских медија испратио је изрицање другостепене пресуде Радовану Караџићу. На пресуду је реаговала и предсједница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић, која је рекла да пресуда не може да врати животе жртава и ублажи бол њиховим породицама.

Међу првима су били медији из Србије и Хрватске. "Курир" у свом тексту посвећеном пресуди Радовану Караџићу посебну пажњу посветио је симболици његове комбинације и његовој фацијалној експресији.

- Он се појавио у црном одијелу, са црвеном краватом и без неких изражених експресија на лицу, а аналитичари кажу да црвена кравата означава "моћ и страст", наводи се у тексту Курира.

"Јутарњи лист" из Хрватске наводи да је Караџић осуђен на доживотну казну затвора због злочина против човјечности и за етничко чишћење Бошњака и Хрвата у БиХ.

Британски "Гардијан" наводи да су судије потврдиле оптужбу за, како се наводи, геноцид на подручју Сребренице 1995. године, указујући на наређење које је Караџић потписао четири мјесеца раније.

Ирски лист "Д Ајриш Тајмс" истакао је да је Радован Караџић готово хладнокрвно дочекао пресуду, иако је свјестан чињенице да ће крај живота дочекати иза решетака.

Раша Тудеј, Дојче Веле, АФП, Ројтерс и Франс 24 само су неки од медија који су испратили данашњу пресуду. О томе ко је био Радован Караџић – "предсједник, психијатар, пјесник", пише АФП Ројтерс, наводећи да је окончано једно од најважнијих суђења, док је Би-Би-Си највише пажње посветио дешавањима у Сребребници за вријеме рата.

АП пише да је Караџићу продужена затворска казна за геноцид, ратне злочине и злочине против човјечности и није показао скоро никакву реакцију у тренутку када је судија читао пресуду.

Истовремено, реагују и европски званичници. Посланик Европског парламента и предсједавајући гупе за Западни Балкан Едуард Кукан каже да су "више од деценије породице и жртве чекале крај суђења Радовану Караџићу".