latinica  ћирилица
20/03/2019 |  18:40 ⇒ 20:32 | Аутор: СРНА

Додик: Хоћемо мјеста која нам Уставом припадају

Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да српски представници хоће да заузму мјеста која им припадају на нивоу БиХ, што је прописано Уставом БиХ.

- Нама нико ништа не даје у БиХ, него је све Уставом прописано. Кажемо да хоћемо да учествујемо, али неко други не жели да формира заједничке институције - рекао је Додик новинарима.

Он је истакао да ће стрпљење Републике Српске у вези са формирањем заједничких институција веома брзо престати и у том погледу не жели да било ко говори шта треба да се учини.

- Оног тренутка када одлучимо да нећемо бити у заједничким органима, онда ће они који сада опструишу јасно знати у шта су довели БиХ. Кажем им да ћемо то урадити, јер већ у априлу неће имати никакву власт и нека држе причу о техничком Савјету министара - додао је Додик, који је и предсједавајући Предсједништва БиХ.

Он је навео да ће сутра чланови Предсједништва БиХ разговарти са групом амбасадора о формирању власти.

- И њима ћу рећи о понашању Жељка Комшића. Али, поставља се питање шта хоће амбасадори. Да од мене неко нешто тражи, па наравно да неће добити ништа, јер је Уставом све прописано - рекао је Додик.

Према његовим ријечима, овим је угрожен европски пут БиХ.

- Бошњачка страна стално нешто затеже. Рекао сам Бакиру Изетбеговићу да нисмо коалиција, нити партнери и жалим вријеме које проводим с њима, али сам ту ради свог народа и Републике Српске - каже Додик.

Он је подсјетио да је Изетбеговић рекао да сада не може да потпише договорене принципе о формирању власти, иако их је сачинио.

- Што бих ја трошио вријеме на његове глупости. Тражим у име Срба три мјеста, уз предсједавајућег Савјета министара, а ако нам их не дају шта ћемо разговарати - рекао је Додик.

Он је поновио да у БиХ више нема интервенција странаца, јер су имали много "брљотина", међу којима је и да БиХ може бити држава.

- Све говори да БиХ не може бити држава. Што се више гаца у блату које се зове БиХ, више се тоне. Људи у Бриселу су били потпуно рационални и рекли да брзо формирамо власт да би сачинили мишљење којим би био убрзан европски пут земље. Међутим, видљиво је ко изазива кризу, а то није Република Српска - закључио је Додик.