latinica  ћирилица
21/03/2019 |  08:06 ⇒ 10:27 | Аутор: Агенције

Меј: Доста игара око Брегзита, вријеме је за одлуке

Људима је доста игара и сукоба око Брегзита и крајње је вријеме да политичари донесу одлуку о сљедећим корацима, поручила је британска премијерка Тереза Меј посланицима Доњег дома.

Тереза Меј је у обраћању јавности из сједишта владе рекла да разумије да је грађанима доста свега.

- Уморни сте од закулисних игара, од тога да се посланици баве само Брегзитом, док ви бринете о образовању ваше дјеце и о систему здравствене заштите - истакла је Мејова и додала: Желите да се ова фаза Брегзита заврши. Слажем се и на вашој сам страни.

Посланицима Доњег дома је поручила да је вријеме да коначно одлуче да ли желе да Британија напусти Европску унију са споразумом који је она постигла са Бриселом, без споразума, или да уопште не изађе из Уније.

- Ово посљедње могло би да доведе до непоправљивог урушавања повјерења јавности у политичаре - упозорила је Мејова.

Истакла је да је Парламент до сада урадио све што је могао како би се избјегло доношење одлуке.

- Предлагали сте закон за законом, амандман за амандманом, а ни у једном тренутку нисте се изјаснили шта желите. Све што сте били спремни да кажете било је шта не желите - рекла је британска премијерка.

Мејова је раније данас од Европске уније тражила да се Великој Британији одобри продужење рока за Брегзит до 30. јуна, на шта је предсједник Европског савета Доналд Туск одговорио да би то било могуће само уколико британски парламент претходно усвоји споразум који су усагласили Брисел и Лондон.