latinica  ћирилица
21/03/2019 |  08:16 | Аутор: СРНА

Дрљача: Важна институционална подршка

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача сматра да је јако важна најава предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика да ће Предсједништво БиХ на сједници разговарати о намјери Хрватске да нуклеарни отпад одлаже на граници са Републиком Српском и БиХ.
Мирослав Дрљача - Фото: СРНА
Мирослав ДрљачаФото: СРНА

- Важна је подршка предсједавајућег Предсједништва БиХ. И сама најава да ће Предсједништво БиХ расправљати о овој теми значи, јер нам је битна институционална помоћ - рекао је Срни Дрљача.

Дрљача је нагласио да је на овај начин рјешавање проблема кренуло у добром смјеру.

Он је навео да је општина, да би се ријешио овај проблем, предузела бројне активности, укључујући и састанак са министром за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске Сребренком Голић.

- Ствари су коначно дошле на ниво на којем се могу рјешавати - додао је он.

Према његовим ријечима, важно је и да ће о овом проблему бити расправљано у понедјељак, 25. марта, на међународној стручној конференцији у Сарајеву.

- Значајно је и да Парламентарна скупштина БиХ размишља о овом проблему. На конференцију су позвани релевантни учесници. Добро је што ће се чути и глас и општине Нови Град, јер ћу имати прилику током панел дискусије да изнесем став наше општине и становника Новог Града - навео је Дрљача.

Међународна стручна конференција у Сарајеву организована је с циљем да се још једном каже - не успостављању одлагалишта радиоактивног отпада на Трговској гори у Хрватској и поново позову хрватске власти да обуставе тај поступак, најавили су посланици у парламенту БиХ Саша Магазиновић и Јасмин Емрић.

Емрић и Магазиновић, као чланови "Зеленог клуба" који чине посланици на свим нивоима власти у БиХ, у најави конференције су подсјетили да су сви у БиХ једногласни о штети која може настати изградњом одлагалишта нуклеарног отпада у бившој касарни Черкезовац у хрватској општини Двор које би требало да у функцији буде од 2025. године.