latinica  ћирилица
21/03/2019 |  09:49 ⇒ 10:25 | Аутор: СРНА

Марковић: Командну одговорност имају НАТО команданти, а не српски браниоци

Предсједник Јединствене Србије Драган Марковић поручио је поводом хашке пресуде првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу да командну одговорност имају Хавијер Солана, Весли Кларк и остали који су бомбардовали српски народ прије 20 година, а не лидери и српске војсковође који су бранили народ на простору бивше Југославије.
Драган Марковић Палма -
Драган Марковић Палма

Он је навео да су Србима наметнути ратови у 20. вијеку и да је њихов једини гријех што су се бранили.

Марковић је негодовао јер се нико од званичника у Београду још није одредио поводом пресуде Караџићу и упитао чега се то Срби плаше када знају да је истина на њиховој страни.

- Треба да упоредимо ко су били оптужени у Хашком тибуналу, да кажемо ко је ослобођен. Да упитамо зашто нико не каже да је убијено 15 свједока у случају Рамуш Харадинај. Срби их засигурно нису убили - рекао је Марковић за Телевизију "Пинк".

Реагујући на оцјену предсједника Хрватске Колинде Грабар Китаровић да је пресуда Караџићу у ствари "опомена великосрпској политици", Марковић је рекао да она стално ратнохушкачким порукама покушава да добије политичке поене, а да би јој било боље да ћути јер је лично одликовала главнокомандујуће у акцији "Олуја" - генерале Анту Готовину и Младена Маркача.

Он је нагласио да Срби не треба да реагују на изјаве овог типа, поготово не на сваку изјаву лидера СДА Бакира Изетбеговића коме је једини циљ унитарна БиХ, јер, како је рекао, Републику Српску нико не може укинути.

- Република Српска је јасно дефинисана Дејтонским споразумом, вођена је мудром политиком и нико не може да је укине - рекао је Марковић.

Међународни резидуални механизам за кривичне судове у Хагу изрекао је јуче првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу другостепену пресуду којом га је осудио на казну доживотног затвора.