latinica  ћирилица
21/03/2019 |  09:52 ⇒ 10:32 | Аутор: СРНА

Симић: Притисак Приштине на Србе

Потпредсједник Српске листе Игор Симић оцијенио је данас да намјера Приштине да српски Универзитет у Косовској Митровици интегрише у свој образовни систем представља још један у низу притисака на Србе на Косову и Метохији.
Игор Симић - Фото: ТАНЈУГ
Игор СимићФото: ТАНЈУГ

- Они врло добро знају да је Универзитет у Приштини са сједиштем у Косовској Митровици један од главних стубова опстанка српског народа на овим просторима и као једна од најзначајнијих институција Србије на овим просторима представља трн у оку свима који ово желе да заузму, прије свега, сјевер покрајине - рекао је за Симић за РТС.

Симић је додао да, правно гледано, Нацрт закона о високом образовању без гласова четири српска посланика у приштинском парламенту не може да прође.

- Међутим, нас ништа не може изненадити са њихове стране. Ми нећемо дозволити да било ко угрози функционисање универзитета у Приштини са привременим сједиштем у Косовској Митровици - рекао је Симић.

Нацртом закона о високом образовању самопроглашеног Косова предвиђено је да Универзитет у Косовској Митровици буде "косовска јавна институција високог образовања".