latinica  ћирилица
21/03/2019 |  12:29 | Аутор: СРНА

Кузмановић: Српска ће остати трајна категорија

Пресуда првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу неће утицати на статус Српске, која ће остати трајна категорија, рекао је Срни предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић.
Рајко Кузмановић - Фото: РТРС
Рајко КузмановићФото: РТРС

Кузмановић сматра да ће бити покушаја дестабилизовања Српске, али је увјерен да ће се она одупријети свим тим покушајима.

Он истиче да је ова пресуда показала да је међународно јавно право - пропало.

- Мислио сам да Хашки трибунал представља сумрак међународног права, међутим након овога показује се да је то мрак и тама - нагласио је Кузмановић.

Према његовим ријечима, они који то диктирају су велесиле које своје циљеве остварују преко малих народа и малих земаља.

- Срби су слободољубив народ, који само тражи да опстане и никога не угрожава. И сам Радован Караџић није угрожавао никога, већ је водио српски народ да оствари оно елементарно - да остане свој на своме - истакао је Кузмановић.

Међународни резидуални механизам за кривичне судове у Хагу изрекао је јуче првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу другостепену пресуду којом га је осудио на казну доживотног затвора.