latinica  ћирилица
21/03/2019 |  13:23 ⇒ 13:40 | Аутор: СРНА

Рајчевић: Одобрено седам приоритетних пројеката

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић изјавио је да је Влада Српске данас усвојила информацију о реализацији седам приоритетних пројеката од који се два односе на научнотехнолошки развој и пет на област дигитализације, за шта ће бити издвојено 6.650.000 КМ.
Срђан Рајчевић - Фото: СРНА
Срђан РајчевићФото: СРНА

- Ово се односи на програм преквалификације високобразованих незапослених лица. Ово је пилот програм, први овакве врсте у Српској, а дефинисано је да у овој години буду третирана лица која су на евиденцији Завода за запошљавање и припадају суфицитарним занимањима, међу којима су професори географије, историје, правници и економисти - рекао је Рајчевић новинарима у Бањалуци након сједнице Владе Српске.

Он је истакао да ће бити издвојено 300.000 КМ за петомјесечни програм обуке за 100 лица која ће бити преквалификована за тржиште рада.

Рајчевић је нагласио да ће бити покренуто суфинансирање научноистраживачких пројеката, с циљем развоја економије засноване на знању, за шта ће бити издвојено 250.000 КМ.

- У оквиру овога биће реализовано пет пројеката. За пројекте апликације могу поднијети конзорцијуми састављени од научника - истраживача и пословних субјеката. Научници ће моћи да објављују радове у домаћим и страним часописма, а пословна заједница ће моћи експолатисати резултате истраживања - додао је Рајчевић.

Он је напоменуо да ће се ићи и на увођење бесплатног интернет прикључка на јавним мјестима и да ће у првој фази то бити реализовано у Бањалуци и Источном Сарајеву, као и успостављање "е-сандучета".

- Покренућемо и пројекат "е-беба" да би електронски могли да уведу новорођенчад у систем - рекао је Рајчевић.

Говорећи о увођењу електронског гласања у БиХ, Рајчевић је рекао да нема информацију докле се стигло са том иницијативом на нивоу БиХ, да се о овоме не може говорити неколико мјесеци пред изборе и да ће бити потребно доста времена да заживи.

На питање како коментарише бошњачке захтјеве за промјену назива образовних установа у Српској, Рајчевић је рекао да се о томе није разговарало на сједници Владе која ће заузети о томе став.