latinica  ћирилица
21/03/2019 |  15:47 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

У Српској обиљежен Свјетски дан лица са Дауновим синдромом

Креативним радионицама обиљежен је Свјетски дан лица са Дауновим синдромом.

Указано је на бројне проблеме са којима се ови људи сусрећу заједно са својим породицама.

На подручју општине Шамац је седморо лица са Дауновим синдромом од којих је четворо дјеце. Позитивну енергију, радост и дружељубовисти пронијели су улицама до општинске управе. Истичу и један од проблема који се на односи средње образовање.

- Овом приликом смо упутили општини Шамац то на разматрање и они ће гледати да помогну превоз те дјеце ако успијемо договорити да се та дјеца школују у неким другим градовима - каже Станислав Миловановић, предсједник Удружења за помоћ лицима са потешкоћама у развоју у Шамцу.

И у Градишци шаренилом балона одаслали су поруке да се у различитости и разумијевању може живјети. У Модричи су средњошколци прошетали распарене чарапе и указали да су сви равноправни и прихваћени у друштву.

- Ми у Удружењу имамо 12 дјеце са дауновим синдромом и они имају подршку здраве дјеце - наводи Драгослав Шиник предсједник Удружења из Градишке.

- То су особе које безусловно воле и вјерују и без обзира на све проблеме вјечито су насмијани - истиче Горан Новаковић из Савјета ученика СШЦ "Јован Цвијић" Модрича. 

Тако је било и Фочи под слоганом "Поклоними осмијех уљепшај ми дан", на градском тргу дијелили су колачиће и дружили се са пролазницима.

Из свих мјеста широм Српске позвали су и послодавце да почну запошљавање лица са Дауновим синдромом.