latinica  ћирилица
22/03/2019 |  08:48 | Аутор: sputniknews.com

Предсједник Њемачке у Загребу: Суочите се са својом прошлошћу

Њемачки предсједник Франк-Валтер Штајнмајер стигао је у дводневну посјету Хрватској и у Загребу поручио да је потребно "хватање укоштац са сопственом прошлошћу".
Штајнмајер у ЗГ -
Штајнмајер у ЗГ

Штајнмајер је позвао на помирење помињући примјер њемачко-француских односа након Другог свјетског рата.

Хрватски Н1 преноси да је Штајнмајер, који је у посјету стигао на позив предсједнице Колинде Грабар Китаровић, свечано дочекан на Пантовчаку, гдје је прво одржан њихов сусрет у четири ока, а потом и билатерални састанак делегација Хрватске и Њемачке.

Наводи се да је њемачки предсједник говорио о предстојећем хрватском предсједавању ЕУ, нагласивши да је Хрватска свјесна одговорности.

- И једни и други смо свјесни да је одговорност ових дана кад очекујемо одлуке о "брегзиту" још већа него што је то био случај раније. Хрватска је млада чланица, али смијем да кажем да је у срцу Европске уније наставила да помаже да се преброде различитости нових и старих чланица, европског сјевера и југа - рекао је Штајнмајер.

Хрватска предсједница је на питање о снажном таласу исељавања држављана Хрватске у иностранство одговорила да су демографски трендови у Хрватској још негативни.

- Талас исељавања се ипак смањује. Њемачка је, ипак, одредиште број 1 и ваши статистички подаци нам најбоље говоре о томе колико је људи отишло - рекла је Грабар Китаровићева Штајнмајеру.