latinica  ћирилица
22/03/2019 |  10:30 ⇒ 12:52 | Аутор: СРНА

Брнабић: НАТО да буде свјестан грешке агресије на недужни народ

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је да Србија не смије заборавити жртве НАТО бомбардовања, те да мора покушати да опрости, али да земље НАТО морају бити свјесне грешке агресије над недужним становништвом.

Отварајући међународни скуп у Београду поводом 20 година од НАТО агресије на Србију, Брнабићева је истакла да ране грађана Србије нису зарасле и да и данас боле.

Брнабићева је рекла да Србија не смије заборавити 1999. годину, своје жртве, уништене фабрике и привреду, као ни колико ју је бомбардовање уназадило и осиромашило.

Она је истакла да Србија мора да покуша да опрости и да се окрене будућности, партнерству и сарадњи.

Према њеним ријечима, Србији нико не треба да спочитава грешке из прошлости, јер је свјесна да је гријешила и да данас није безгрешна.

- Бомбардовање Србије је грешка других, а не грађана који су усред Европе, на крају 20. вијека били жртве бомбардовања од стране оних са којима се увијек борили за исте вриједности слободе, правде и једнакости у чак два свјетска рата - рекла је Брнабићева.

Она је подсјетила да је у једном од тих ратова Србија за те вриједности дала чак једну трећину популације.

- За заједничку будућност би било добро да и сви они буду свјесни да је грешка са те стране, да буду свјесни грешке агресије над недужним и становништвом 1999. године - рекла је Брнабићева.

Она је навела да је сукоб НАТО са Србијом био све само не равноправан и да се завршио рушењем Србије, те да су мете били сви, без обзира на националност, вјеру и политику.

Брнабићева је оцијенила да посљедице бомбардовања и данас сви грађани Србије осјећају, па чак и они који тада нису били рођени.

Она је рекла да ни послије 20 година Србија није добила одговор од оних који су је бомбардовали на питање зашто су у 20. вијеку напали једну европску земљу и оцијенила да одговор вјероватно неће ни добити.

Брнабићева је подсјетила да је НАТО за ту прилику измислио термин "колатерална штета", који су понављали и његов портпарол и свјетска штампа.

Она је додала да Србија поправља не само разрушене мостове, него и мостове са партнерима који су је бомбардовали.

Према њеним ријечима, Србија је данас земља на коју може да се рачуна, земља која зна куда иде и како тамо да стигне.

Она је нагласила да је важно да Србија данас има пријатеље на свим странама свијета и посебно поздравила амбасадоре Русије и Кине, земаља које су увијек уз Србију.

Скуп је организовао београдски Институт за међународну политику и привреду, а а учествују стручњаци и цијелог свијета од Русије, Велике Британије, Кине, па чак и из Индије.