latinica  ћирилица
22/03/2019 |  12:50 | Аутор: СРНА

Фонд: Несташица цитостатика због незаинтересованости добављача

Фондови здравственог осигурања у БиХ суочавају се са незаинтересованошћу добављача за набавку појединих цитостатика, јер је тржиште БиХ мало и неатрактивно за многе произвођаче лијекова, речено је за Срну у Фонду здравственог осигурања Републике Српске.
Фонд здравственог осигурања Републике Српске - Фото: РТРС
Фонд здравственог осигурања Републике СрпскеФото: РТРС

Због инертности произвочађа, како наводе, веома често испаштају пацијенти, који су приморани да сами купују лијекове.

У Фонду наводе да због ове појаве испашта и цјелокупан здравствени систем, који у таквим тржишним условима веома тешко може да набави одређени цитостатик или та процедура набавке траје изузетно дуго.

- ФЗО је, слично као и у Федерацији БиХ, био принуђен да од 84 цитостатика за 22 обнови поступак набавке, јер за већину лијекова није било заинтересованих добављача или је понуђена нереално висока цијена. Од 22 лота која се налазе у обновљеном поступку, Фонд је за 16 поново покренуо процес набавке јер у првобитном тендеру није било заинтересованих добављача - наводе из Фонда.

Ријеч је о лијековима попут "мелфана", "тиогуанина", "прокарбазина" и другима, који се користе за лијечење више врста тумора.

- Ових лијекова тренутно нема ни у ФБиХ управо због незаинтересованости произвођача за тржиште БиХ. У ФБиХ је од 22 лота поништено чак 16 и поступци су обновљени, јер се нико од понуђача није јавио на тендер - напомињу из ФЗО Српске.

У Фонду подсјећају да пацијентима који сами купе лијекове рефундирају трошкове, али да такав начин набавке исцрпљује пацијента, који је приморан да сам трага за лијеком, али и здравствене установе и институције, које ни на који начин не могу да утичу на бољу снабдјевеност тржишта лијековима.

- Будући да нам је у интересу да све процедуре јавних набавки спроводимо искључиво у складу за законом, транспарентно и одговорно, Фонд ни на који начин не може да утиче на бољу снабдјевеност тржишта лијекова, па нам у тим ситуацијама, с циљем да заштитимо осигураника, једино преостаје да пацијентима рефундирамо трошкове. То и радимо, уколико се деси да осигураник сам купи цитостатик којег тренутно нема у болницама - истичу у ФЗО.

У Фонду додају да велики проблем представља и то што многи цитостатици које ФЗО Српске финансира нису регистровани на тржишту БиХ, па су увозне процедуре компликованије и дуже трају.

- Иако уговор са добављачима потпишемо на вријеме, некада тај уговор не буде правовремено реализован, односно добављач није у могућности да испоштује уговорене обавезе управо због тога што нису у могућности да набаве лијек, јер није регистрован на нашем тржишту - кажу у Фонду.

У ФЗО наводе да сваке године на вријеме покрећу тендерску процедуру за набавку цитостатика, али због могућности да се на сваку фазу тендера могу уложити жалбе, оне знају да трају много дуже него што је првобитно планирано.

- Више пута смо указивали и на компликоване процедуре јавних набавки по којима се лијек третира као било која друга роба. Због тога је немогуће предвидјети колико ће времена требати за реализацију тендера, да ли ће и колико бити жалби и колико ћемо чекати на одговор Канцеларије за разматрање жалби БиХ - истакли су у Фонду.

У посљедњих неколико година, како наводе, није се десило да им је Канцеларија за разматрање жалби у предвиђеном року доставила одговор, већ на то чекају и по неколико мјесеци и за то вријеме комплетна процедура набавке је блокирана.

- Уколико лијек набавимо на други начин, да пацијенти не би испаштали, одмах Фонд оптужују да се лијекови набављају нетранспарентно и на мети смо критике и јавности и ревизора. У таквим околностима, једина могућност јесте да рефундирамо новац за цитостатик уколико пацијенти сами купе лијек - наводе у ФЗО Српске.

Фонд у потпуности финансира набавку око 100 цитостатика, а, осим тога, обољелим од малигних болести у потпуности финансира здравствену заштиту, јер је ријеч о категорији осигураних лица која је ослобођена плаћања партиципације за основну болест и компликација које може да произведе.