latinica  ћирилица
22/03/2019 |  16:23 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Влада ће подржати реализацију капиталних пројеката у Бањалуци (ФОТО)

Влада Српске, у наредном периоду, помоћи ће неколико капиталних инфраструктурних пројеката у Бањалуци, најављено је након састанака делегације Владе, предвођене премијером Радованом Вишковићем, са градоначелником Бањалуке Игором Радојичићем.

Наставак је то успјешне сарадње, јер је у претходном периоду већ реализовано, или је у фази реализације, неколико значајних пројеката, попут обнове Банског двора или изгадње појединих саобраћајница.

Град Бањалука тренутно је великом инвестиционом замаху – ове године би у капиталне инфраструктурне пројекте требало да буде уложено више од 30 милиона марака. Представници Владе саслушали су планове градске управе и обећали помоћ на пројектима гдје још није затворена финансијска конструкција.

Један од њих требало би да буде изградња нове саобраћајнице према Универзитетском клиничком центру, која би требало значајно да растерети постојеће.

Вишковић је истакао да ће Влада подржати реализацију капиталних пројеката за које град Бањалука није имао финансијску конструкцију.

- Наставићемо сарадњу на добробит грађана. Реализација капиталних пројеката је значајна за развој Бањалуке и Републике Српске - рекао је Вишковић

Осим овога, град и влада заједнички би требало да реализују још неколико заједничких порјеката, попут проширења основне школе Милош Црњански у насељу Петрићевац.

Из Градске управе поручују да су веома заинтересовани и за доношење неколико нових законских рјешења, прије свега законаа о локалној самоуправи, уређењу простора и грађењу и спорту, а разговарано је и о одређеним имовинским питањима.

- Заинтересовани само за неку неперспективну војну имовину, а такође и у области културе има одређених имовинских проблема - истакао је градоначелник Радојичић.

Изградњом ауто-путева и улагањима у развој аеродрома, створене су важне претпоставке за развој Бањалуке и Републике Српске, а сличне активности биће настављене и у наредном периоду, поручено је са данашњег састанка.