latinica  ћирилица
23/03/2019 |  19:24 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Каурин: Живот у Српској нема алтернативу

Један Србин, млади грађевински инжењер, Мирко Каурин, запослен у Приједору, у далеком Катару био је ангажован на изградњи стадиона на којем ће 2022. године бити отворено Свјетско првенство у фудбалу. Иако је инострана плата значајно виша, овај млади стручњак вратио се у родну Српску и каже да живот у родној груди, нема алтернативу.

Прије годину и по дана, младом грађевинском инжењеру Мирку Каурину указала се прилика за професионалним усавршавањем, у далеком Катару.

Био је ангажован на највећим свјетским грађевинским пројектима, попут стадиона, намијењеног за наредно Свјетско фудбалско првенство.

- Радили смо на стадиону "Калифа" на којем ће бити отварање Свјетског првенства. Предност Катара је финансијске природе и што се можете сусрести са пројектима који се тренутно изводе једини у свијету - каже Каурин.

Одлазак у Катар, за Мирка је био својеврстан културолошки шок.

- Велики шок је била разлика у температури, као и влажност ваздуха. Са друге стране, културни шок је заиста велики јер тамо влада Шеријат, доста је различитије од нас и правила понашања су тотално другачија - описује Каурин.

У времену редова пред страним амбасадама, млади стручњак вратио се у Српску, на стари посао.

Каже, живот у Српској, нема алтернативу, јер код куће је ипак најљепше.

- Када проведете годину дана недје на терену у далеким земљама, које су културолошки тотално различите, дођете кући, онда вам је заиста прелијепо уз породицу, пријатеље и другове. Заиста немјерљив осјећај - истиче Каурин.

Мирко је у Катару радио и на изградњи иновативног метроа.

Његово искуство је непроцјењиво, а стечено знање планира примијенити у родној земљи. Отац је воје дјеце, а ускоро очекује и треће.