latinica  ћирилица
24/03/2019 |  08:50 ⇒ 15:12 | Аутор: СРНА

Возачи протјерани због веза с Боснићем вратили се у БиХ

Три мушкарца са подручја Бужима вратили су се у БиХ након што су протјерани из Словеније због "угрожавања безбједности државе, јавне безбједности и јавног реда", а према незваничним подацима, гостопримство им је отказано због веза са исламистичким круговима.
Нелвир Дураковић - Фото: dnevni avaz
Нелвир ДураковићФото: dnevni avaz

Ријеч је о браћи Селвиру /37/ и Нелвиру Дураковићу /40/, те Селиму Љубијанкићу /39/ који се доводе у везу са Билалом Боснићем, осуђеним за врбовање бораца за рат у Сирији, а наводно су били и у контакту и с неким од џихадиста у Сирији.

"Дневни аваз" наводи, позивајући се на изворе у полицијским агенцијама, да су се они добровољно вратили у БиХ из Словеније, гдје су имали стални боравак и били запослени као возачи.

Министарство унутрашњих послова Словеније саопштило је у четвртак, 21. марта, да је одредило прогон тројици држављана БиХ које због веза са исламистичким круговима сматра пријетњом безбједности.

- У овом тренутку можемо рећи да је на приједлог љубљанске полиције управна јединица Љубљана отказала право боравка тројици држављана БиХ са сталним пребивалиштем у Словенији због угрожавања безбједности државе, јавне безбједности и јавнога реда - навело је Министарство унутрашњих послова.

Словеначка телевизија "ПОП-ТВ" навела је да документи полиције и обавјештајне агенције СОВА, које посједују, показују да ће тројка бити протјерана из државе, јер је установљено да активно подржавају вјерски инспирисан насилни екстремизам и тероризам, те да подржавају употребу насиља за постизање политичких, вјерских и идеолошких циљева.

У Министарству спољних послова БиХ рекли су да још нису обавијештени о овом случају, док су у МУП-у Унско-санског кантона упознати са информацијом да је Словенија протјерала Дураковиће и Љубијанкића, пише "Аваз".

Портпарол кантоналног МУП-а Але Шиљдедић рекао је да не зна шта су радили у Словенији, али да ће када буду обавијештени о разлозима њиховог протјеривања предузети мјере из своје надлежности у смислу надзора и праћења уколико за тим буде потребе или основа.

- Ово што им Словенија ставља на терет је нешто друго. Видјећемо шта ће бити образложење њиховог рјешења. Ако се испостави да су то неке квалификације за одређена дјеловања у вези са селефијским покретом, онда могу бити предмет интересовања више службама на нивоу држава - рекао је Шиљдедић.