latinica  ћирилица
24/03/2019 |  09:23 | Аутор: РТРС

"Нема српске породице која нема неког обољелог од рака"

Начелница Клинике за неурохирургију Клиничког центра Србије Даница Грујичић рекла је да је у Србији у НАТО агресији бомбардовано 70 одсто цивилних циљева и да не постоји породица у земљи која нема неког обољелог од малигних болести.
Бомбардовање Ниша (фото: Комисија за процену штете од агресије НАТО алијансе НА Ниш) -
Бомбардовање Ниша (фото: Комисија за процену штете од агресије НАТО алијансе НА Ниш)

+ Ако погледате становништво Србије, 7,2 милиона из 2010. по попису, морамо бити свесни чињенице да не постоји породица у земљи која нема неког оболелог од малигних болести, да ли у најужој породици или у широј - то је чињеница - рекла је Грујичићева за РТС.

Према њеним ријечима, љекари клиничари су примијетили да се одређене врсте тумора, које су се јављале искључиво код људи од педесет или шездесет година, сада јављају код дјеце.

- У једном периоду, од 2008. до 2012. године, драстично су нам се погоршали резултати лечења деце... У том периоду нисмо знали да ли негде грешимо. Исто оперишемо, дајемо исте лекове, али нисмо успели да видимо зашто су нам у тих четири-пет година драстично лошији резултати. Тумори су били агресивнији - истакла је Грујичићева.

Она је напоменула да се сада, у овом периоду, појављују тумори које патохистолози у Америци, Енглеској, Њемачкој не могу да класификују.

- Сада немате класификацију тумора централног нервног система код деце, а појавили су се неки тумори за које не могу да кажу који су то тумори ни на основу генетских анализа - рекла је Грујичићева.

Она је навела да мора да се направи научна студија која ће доказати шта је у Србији загађено, односно локације које су бомбардоване.

- Не можете гледати целу популацију, морате гледати локације које су бомбардоване, а бомбардовано је 70 одсто цивилних циљева, свако постројење које је било на мапи хазарда - рекла је Грујичићева.

Према њеним ријечима, ако се деси поплава, земљотрес, бомбардовање, тада се ослобађају токсичне материје из тих постројења и у одређеном региону се прави еколошка катастрофа.

- Није цела Србија загађена, оно што ниједна власт није урадила после 1999. године је методична и тачна научна анализа, што значи - `имали смо постројење ту и ту, толико и толико токсичних материја` - каже Грујучићева.

Она је напоменула да свуда у свијету постоје признати математички модели на основу којих може да се израчуна колико је било токсичних материја.

- Каснимо, али нисмо закаснили - сматра Грујучићева.