latinica  ћирилица
24/03/2019 |  11:46 ⇒ 12:34 | Аутор: РТРС

Брчко: Посланици Скупштине расправљали о Програму рада Владе

У оквиру припрема за усвајање буџета за ову годину у износу од 220 милиона KM, посланици Скупштине дистрикта Брчко расправљали су о Програму рада Владе. Док коалицини партнери тврде да ће ове године бити највише остварених пројеката, рачунајући и усвајање великог броја реформских закона, у опозицији сматрају да је то није програм, већ "више оперативан план који је за Владу обавеза".

56 реформских закона значајних за прогрес заједнице биће усвојено у овој години.

Усвајање новог закона о буџету у којем ће капитални пројекти бити остварени скоро 90 одсто, формирање Јединице за примјену међународних пројеката, унапређење живота националних мањина у Брчком, каже градоначелник, само су дио Програма рада Владе, који је најамбициознији до сада.

- Овај Програм рада Владе је конципиран на основама опште политике за овај мандатни период којег је усвојила Скупштина, на основама реформске агенде за приступање БиХ ЕУ, онај дио који се односи на Брчко дистрикт и друга стратешка акта - каже Синиша Милић, градоначелник Дистрикта.

Коалициони партнери јединствени у оцјени да је Програм за ову годину најбољи, и да ће највише посла бити и урађено.

Много је пројеката који се завршавају, а планирани су и бројни инфаструктурни радови.

- Оно што је готово извјесно јесте завршетак великог пројекта обилазнице, пројекат проширења Булевара, са претпоставкама за даље продужење Булевара. Почеће се са изградњом мултифункционалне дворане, а стварају се претспоставке за настанак Завода за планирање, пројектовање и развој - истакао је Синиша Голић, посланик ПДП-а у Скупштини Брчко дистрикта.

У опозицији, која је до недавно била дио власти, наводе да планиран рад Владе није ништа друго него њена обавеза, прописана законом и Статутом Дистрикта.

То су, кажу, "више оперативне обавезе извршне власти, него нови План рада Владе".

- Нигдје нема програма социјалне заштите као значајног сегмента буџетских издвајања, и добро је да се издваја за те намјене, али се та средства дијеле без програма и практичног плана, само на основу законских обавеза и низ других функција Владе одвија се тако - истиче Милан Пурић, посланик СДС-а у Скупштини Брчко дистрикта.

Након усвајања Плана рада Владе, посланици су обавезни да до 31. марта усвоје и буџет за 2019. годину, предвиђен у износу од око 200 милиона КМ.