latinica  ћирилица
24/03/2019 |  12:18 ⇒ 23:12 | Аутор: РТС

Сјећање на жртве НАТО бомбардовања (ФОТО)

Комеморативним манифестацијама широм Србије обиљежавају се двије деценије од почетка НАТО агресије на СРЈ. Државна церемонија биће одржана вечерас у Нишу. И у српским срединама на Косову и Метохији сјећају се жртава.

Државна церемонија обиљежавања 20. годишњице од почетка бомбардовања биће одржана у Нишу. Пренос Академија можете пратити на РТРС од 19.45.

Код Споменика жртвама НАТО агресије положени су вјенци и одржано опјело. 

У Београду су положени вјенци на Споменик жртвама рата и браниоцима отаџбине 1990-1999, поводом Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања.

Помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић је истакао да је 20 година од НАТО агресије брзо прошло, али да ране које су остале не могу да зацјеле никада.

- Акција коју су назвали "Милосрдни анђео" изазвала је смрт више од 2.500 људи, међу којима је било и осамдесеторо дјеце. Не смијемо да заборавимо ниједан живот који је изгубљен током НАТО агресије, јер су они дати за слободу наше земље и народа - указао је Младеновић на Савском тргу у Београду.

Вјенце на Савском тргу су положили и представници удружења која његују сјећења на ратове и жртве ратова деведестих година 20. вијека.

Представници Града и РТС-а положили су вјенце испред споменика "Зашто" у знак сјећања на погинуле раднике РТС-а. 

Парастосима и полагањем вјенаца на споменике настрадалима у српским срединама на Косову и Метохији обиљежава се 20. годишњица НАТО бомбардовања.

Пригодни скупови и догађаји, у присуству породица страдалих, представника локалне власти, Српске православне цркве и Владе Србије, организовани су у Звечану, Косовској Митровици, Грачаници.

У Грачаници је данас служен парастос жртвама НАТО агресије на Савезну Републику Југославију која је почела на данашњи дан 1999. године.

Парастос су служили свештеници Сава Шмигић, Светислав Трајковић и Дарко Маринковић у присуству делегације из Републике Српске и неколико десетина мјештана Грачанице.

Свештеник Маринковић је у обраћању истакао како покушава да схвати шта је то у Србима што је привукло гњев свијета, те да је ваљда кривица у томе што постоје као народ.

Он је поручио да се у дане Часног поста не може ништа друго осим опростити, али не и заборавити.

- Једина порука данас из Грачанице је - што нас прије разапнете прије ћемо васкрснути. Та 1999. године остаће у свима нама, али ћемо остати достојни звања да смо православни народ и Срби, а сваки крстоносни Србин зна да га послије смрти чека васкрсење и живот вечни - истакао је Маринковић.

Грачаница - служен парастос жртвама НАТО агресије (Фото: СРНА)

Он је подсјетио да је 24. марта 1999. године похађао Богословију у Призрену и да су сви занијемили када им је речено да је те ноћи почело бомбардовање СРЈ, те напоменуо како су НАТО бомбе узроковале многе преране смрти у српском народу.

Обиљежавању 20 година од почетка НАТО бомбардовања присуствовало је и девет начелника општина из Српске, те предсједник бањалучког Одбора за помоћ Косову и Метохији Милорад Арлов.

Начелник општине Језеро Снежана Ружичић рекла је Срни да су вишедневном посјетом Косову и Метохији жељели да још једном пошаљу јасну поруку да су Срби из Српске солидарни са својим народом на светој косовско-метохијској земљи.

- Није Србин који није био на Косову и Метохији. То је наша порука - истакла је Ружичићева.

Она је додала да је циљ посјете да се уз моралну подршку Србима и Српској православној цркви пружи и материјална подршка и да се јасно каже и поручи да су српска дјеца са Космета и дјеца Српске.

Арлов рекао је Срни да ће током посјете делегације бити уговорен почетак изградње објекта за дневни боравак дјеце са посебним потребама у Косовској Митровици.

- Почетком јуна ове године почеће градња објекта који ћемо предати Удружењу "Подржи ме" и на тај начин још једном показати да је Српска уз свој народ на Косову и Метохији - истакао је Арлов.

Он је напоменуо да је покровитељ посјете десеточлане делегације Космету Канцеларија за Косово и Метохију у Влади Србије.

У Смедереву су положени вјенци на Споменик страдалима у НАТО агресији.

Присутним грађанима обратио се Бранче Стојановић, замјеник предсједника Скупштине града Смедерева. Тог 24. марта 1999. године, у вечерњим сатима, гађан је положај у Вучаку.

За 78 дана ваздушних напада НАТО авијације погинуло је 14 припадника војске и полиције из Смедерева.

Смедерево је више пута било мета НАТО напада. Бомбардовани су мост на Дунаву код Смедерева, постројења "Југопетрола", трафо-станица у кругу Жељезаре, индустријска зона, мостови на ауто-путу код Велике Плане. 

Дан сјећања на жртве НАТО агресије обиљежен је и у Зрењанину комеморацијом и полагањем вјенаца на споменик погинулим у ратним сукобима од 1991-1999.

Породице, родбина, представници градских власти, удружења бораца, војске и полиције, полагањем вјенаца на спомен-обиљежју испред Скупштине града, и парастосом, обиљежили су у Краљеву Дан сјећања на браниоце отаџбине страдале у ратовима од 1990-1999.године.

Краљево са околином гранатирано је 54 дана.

Полагањем вјенаца на споменик "Туга", на Градском тргу у Кикинди, обиљежено је 20 година од НАТО бомбардовања.

На споменик подигнут настрадалим борцима Кикинде у ратовима деведесетих и током НАТО агресије на СРЈ положили су чланови породица погинулих, званичници Скупштине Војводине, представници борачке организације, удружења, политичких странака, али и припадници Војске Србије и полиције.