latinica  ћирилица
24/03/2019 |  12:41 ⇒ 13:28 | Аутор: РТС

Булатовић: НАТО тражио смисао постојања

Предсједник савезне Владе СР Југославије Момир Булатовић изјавио је да се руководство земље до посљедњег тренутка надало да неће доћи до бомбардовања. Иако смо имали сазнања да ће доћи до агресије, мислили смо да НАТО има војничку част и да неће нападати цивилне циљеве, рекао је Булатовић за Радио Београд.
Момир Булатовић (Фото: Спутњик/Маша Радовић) -
Момир Булатовић (Фото: Спутњик/Маша Радовић)

Момир Булатовић је, гостујући у специјалној емисији "Седмица" поводом 20 година од почетка бомбардовања СРЈ, рекао да је до бомбардовања дошло зато што је НАТО, обиљежавајући 50 година, тражио смисао постојања.

Прва мета смо били ми и зато су нам у Рамбујеу постављали немогуће услове, истакао је Булатовић.

- У Рамбујеу нам је понуђен политички споразум који је наша делегација прихватила, а албанска није, али је тај папир одмах повучен послије тога па је донесен документ који је написала Медлин Олбрајт у коме ако га прихватите доћи ћете до тога да вас НАТО окупира, а ако га не прихватите онда ће вас НАТО напасти са намјером да вас окупира - објаснио је Булатовић.

Папир у Рамбујеу се није односио на Косово и Метохију и на положаје Албанаца, него се односио на комплетно стављање потпуне инфраструктуре СР Југославије под команду НАТО-а, додао је тадашњи предсједник Владе СРЈ.

- Главни официр НАТО-а би био задужен за сва питања, укључујући искључивање било какве кривичне одговорности НАТО-а, тако да је избор наше делегације која је очајнички жељела споразум, све је боље било него да су онако сурово бомбардовали, био у томе да ли ћемо окупирани бити својим пристанком и својом вољом или ће се то дјелити након војничког пораза -  закључио је Булатовић.