latinica  ћирилица
24/03/2019 |  13:08 ⇒ 13:11 | Аутор: СРНА

Вучић: Далекосежни резултати Путинове посјете

Предсједник Србије Александар Вучић захвалио је руководиоцу Федералне агенције за послове Заједнице независних држава, сународника у иностранству и међународну хуманитарну сарадњу Елеонори Митрофановој за посвећеност руских партнера у спровођењу и финансирању унутрашњег осликавања Храма Светог Саве у Београду.
Мозаик у Храму Светог Саве (фото:Željko Jovanović / Politika) -
Мозаик у Храму Светог Саве (фото:Željko Jovanović / Politika)

Вучић је са Митрофановом разговарао о билатералним односима, ситуацији у региону и о културној, научној и образовној сарадњи.

Он је напоменуо да је Србија у петак, 22. марта, уплатила додатну помоћ за уређење Храма у износу од десет милиона евра, као што је то учинила и 2018. године, саопштено је из прес службе предсједника Србије.

Вучић је још једном нагласио да је посјета руског предсједника Владимира Путина у јануару ове године била један од најзначајнијих догађаја за односе Србије и Русије, као и да су њени резултати далекосежни, како на политичком, тако и на економском нивоу.

Он је изразио наду да ће координација са руском страном бити још чвршћа и још једном захвалио за безрезервну подршку Русије поводом намјера такозваног Косова да постане члан појединих међународних организација.

Вучић је посебно истакао захвалност Митрофановој на њеном ангажовању и великом доприносу као амбасадор Русије у Унеско, када је спријечено чланство самопроглашене државе Косово у овој међународној организацији.

Митрофанова је истакла да су духовне везе два народа основ за развој односа на свим нивоима и поздравила договор о потписивању Програма сарадње у области културе, образовања, науке, спорта и омладинске политике између влада Србије и Русије за период 2019-2021, које је планирано за април ове године.

Указом предсједника Русије Владимира Путина, Федералне агенције за послове Заједнице независних држава, сународника у иностранству и међународну хуманитарну сарадњу је координатор радова на Храму Светог Саве.

У сарадњи са Руском и Српском православном црквом с циљем заједничке контроле извођења етапа радова, ова руска агенција је формирала српско-руску Комисију за <ем>преузимање радова изведених на мозаику за централну куполу Храма Светог Саве на Врачару.