latinica  ћирилица
24/03/2019 |  14:55 ⇒ 17:50 | Аутор: СРНА

Одата пошта жртвама НАТО агресије (ФОТО)

Делегације Удружење бораца ратова од 1990. године, Удружења ратника и војних ветерана и Нове српске демократије, породице страдалих и грађани данас су широм Црне Горе одали пошту жртвама НАТО агресије на Савезну Републику Југославију.
Одавање поште жртвама НАТО агресије на СР Југославију, Подгорица - Фото: СРНА
Одавање поште жртвама НАТО агресије на СР Југославију, ПодгорицаФото: СРНА

Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоаникије данас је у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу служио помен страдалима у НАТО агресији, а потом одао пошту испред спомен-обиљежја страдалима у ратовима од 1990. године.

На спомен-обиљежје вијенце су положили делегација Удружења бораца ратова од 1990. године, породице страдалих, грађани и представници политичких партија.

Предсједник Удружења бораца ратова од 1990. године Радан Николић рекао је да се данас навршило 20 година од терористичке агресије 19 земаља НАТО савеза на суверену државу, чији је циљ био промовисање насиља као рјешавања проблема на међународном плану, отимање Косова и Метохије, прогон српског, црногорског и других неалбанских народа.

Он је напоменуо да је Црна Гора имала више од 300 жртва у отаџбинским ратовима, а да се више од 35.000 бораца одазвало да у периоду од 1991. до 1999. брани нападнуту отаџбину.

Николић је истакао да се на спомен-обиљежју у Никшићу налазе имена многих јунака, припадника специјалних јединица, младих војника који су 1991. године отишли да служе отаџбини за коју су живот положили.

Одавање поште жртвама НАТО агресије на СР Југославију, Подгорица (Фото: СРНА)

Он је указао да је Војска Црне Горе од приступања НАТО алијанси "заробила споменике" борцима у касарнама у Маслинама у Подгорици и Даниловграду и да не дозвољава породицама погинулих бораца, Удружњу и поштоваоцима да положе цвијеће. 

- То говори колико је Црна Гора суверена држава и да је Војска Црне Горе само то у наслову. Споменик у Маслинама направили смо ми из Удружења са Војском и прошле године замало није дошло до инцидента када нам је на крајње непримјерен начин онемогућено да положимо цвијеће - подсјетио је Николић.


 Нова српска демократија /НСД/ подсјетила је да је поново актуелна власт забранила полагање вијенаца на споменицима жртвама у касарнама у Маслинама и Даниловграду. 

- Не памти се у историји Црне Горе да је неко спријечио одавање поште припадницима свога народа, својим војницима. Такву срамоту нико никад није приредио Црној Гори - истакли су у НСД, странци која окупља Србе у Црној Гори.

У овој странци су оцијенили да је то наставак политике издаје која је почела 1999. године када су Мило Ђукановић отворено сарађивали и помагали убицама.

Из НСД-а су подсјетили да је НАТО савез прије 20 година прекршио све норме међународног права и напао Црну Гору и Србију, али да је српски народ и војска храбро устали у одбрану отаџбине. 

- У тој борби стасала је нова генерација хероја, на понос нашем народу и његовој славној историји - истакли су из НСД.