latinica  ћирилица
24/03/2019 |  15:13 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

Шта кочи почетак градње Дринског насипа?

Иако је пројекат Дринског насипа завршен прије три године уз обезбијеђена кредитна средства од 13, 8 милиона долара од Свјетске банке, још се није кренуло са реализацијом овог веома важног пројекта за Семберију. Разлог је незадовољство мјештана насеља која имају земљу уз трасу којом је пројектован насип. Све понуђене опције, замјена земљишта и виша цијена нису прихваћене, а у реализацију пројекта не може се кренути док се не постигне потпуна сагласност, што је један од услова Свјетске банке.

У одређивању трасе и изради пројекта Дринског насипа учествовао је велики број стручњака који кажу да су одредили идеалну трасу на земљишту које је геолошки способно да издржи сва оптерећења али и економски задовољи и својом цијеном оправдава то што штити у брањеној страни. Уколико би се урадила одступања по жељи мјештана то би убрзо показало потпуну неоправданост.

- Сама траса насипа би се градила по неким земљиштима која нису геолошки стабилна и тако би временом то подручје иза насипа изузетно поскупило насип и довело би до његове несигурности, могућности пуцања насипа односно продора великих вода - изјавио је Дејан Хркаловић пројектант у Заводу за водопривреду.

Пројекат Дринског насипша усаглашен је са стручним службама у Србији гдје је већ почела изградња десног насипа.
Хркаловић додаје да се и у Србији воде истим принцима и да су усаглашени нивои заштите, те да би било какво помјерање насипа ка кориту ријеке Дрине додатно издигнуло ниво ријеке Дрине и тиме угрозило сигурност већ постојећих објеката.

Град Бијељина понудио је власницима земље и већу цијену, па би умјесто двије марке платили четири по метру квадратном. То је можда и прецијењено, али све са циљем да се што прије крене у реализацију овог пројекта.

- Свјетска банка траћи да се сви сложе да план пресељења буде без утврђивања општег интереса, без експропријације и у договору са мјештанима. Видјећемо шта ће од тога бити - истакао је градоначелник Бијељине Мићо Мићић.

Иако сматрају да је изградња насипа неопходна, мјештани траже промјену трасе, а многи истичу да ће им се одузети најплоднија земља. Многи кажу да се политика није умијешала, овај посао би давно био завршен, и да у суштини нико не би требало да буде оштећен.

Изградњом Дринског насипа било би заштићено око 16 одсто подручја града Бијељина те би биле избјегнуте штете које на годишњем нивоу у пољопривреди, стамбеним и привредним објектима износе и до 15 милиона марака.