latinica  ћирилица
24/03/2019 |  15:30 ⇒ 19:48 | Аутор: РТРС

Прњавор обиљежио Дан општине

Прњавор данас обиљежава Дан општине који је установљен на датум када су прије 27 година јединице општине Територијалне одбране одбраниле од непријатељских напада општину Прњавор али и Крајину. У одбрамбено-отаџбинском рату погинуло је 626 бораца са подручја ове општине. Прњавор је данас економски развијена средина са јаком привредом која доприноси и развоју Републике Српске.

Парастосом и полагањем вијенаца у спомен-храму на Вучјаку почело је обиљежавање дана општине Прњавор. Ова општина дала је немјерљиву жртву за слободу и стварање Републике Српске у одбрамбено-отаџбинском рату, у којем је страдало 626 бораца са подручја општине.

- Ако то другачије кажем, ако ову бројку ставимо у омјер са бројем становника, онда је Прњавор друга општина у Српској по броју погинулих бораца у укупном броју становника. Оно што никада не смијемо заборавити јесте жртва коју су ти људи дали -  нагласио је начелник Општине Прњавор Дарко Томаш.

27 година након што су припадници јединице општинског штаба Територијалне одбране одбранили од непријатељских напада Прњавор, ова општина биљежи велики привредни развој, а значајно доприноси и развоју Републике Српске.

- Привредници су прошле године остварили приход већи од 700 милиона марака. Ако то каже другачије – уплатили су ПДВ-а више од 110 милиона марака, а Прњавор од тога износа добија око 8 милиона. Овим значајно доприносимо развоју Српске - додао је Томаш.

Поводом дана општине Прњавор је угостио и представнике својих братских општина са којима се, осим културолошке, развија и економска сарадња.

Градоначелник Босковица Јарослав Дохналек из Чешке изразио је задовољство што се добра сарадња са Прњавором конкретизује у пракси.

Он каже да је на данашњем заједничком састанку било ријечи о одређеним циљевима и њиховој реализацији на свим пољима сарадње. 

- Честитам Прњавору на развоју и прогресу. Ја сам овдје био прије седам година, од тада до данас напредак је више него видљив. Вјерујем да ће наша сарадња бити још успјешнија у наредним годинама - рекао је Дохналек.

На дан општине, представници локалне власти али и грађани, указали су и на знајач ауто-пута "9 јануар" за даљи развој Општине и нова улагања.