latinica  ћирилица
24/03/2019 |  16:08 ⇒ 17:47 | Аутор: СРНА

Нови Сад: У касарни "Југовићево" одржан комеморативни скуп

У касарани Војске Србије "Југовићево" у Новом Саду данас је одржан комеморативни скуп поводом 20 година од НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије, на коме је истакнуто да је вријеме да се каже да је тада почињен ратни злочин.
Комеморативни скуп поводом 20 година од НАТО бомбардовања, касарна "Југовићево" - Фото: СРНА
Комеморативни скуп поводом 20 година од НАТО бомбардовања, касарна "Југовићево"Фото: СРНА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић истакао је да је Нови Сад био једна од првих мета приликом НАТО агресије и позвао да свим Новосађанима, погинулим у периоду од 1990. до 1999. године буде подигнут споменик. 

- Позивам сву јавност у Новом Саду да се заједно окупимо око идеје да подигнемо споменик, јер није на понос града да нема једно такво спомен-обиљежје. Снажно подржавам иницијативу, која је стигла из различитих удружења, организација и појединаца, да један од будућих булевара у нашем граду буде посвећен јунацима са Кошара - рекао је Вучевић.

Он је истакао да је прије 20 година почињен ратни злочин, те подсјетио да је током 78 дана дивљачког бомбардовања страдало 2.500 цивила и више од 750 припадника Војске Југославије и Министарства унутрашњих послова.

Вучевић је навео да је током бомбардовања много тога порушено, али да је губитак људских живота ненадокнадив, те указао на потребу културе сјећања, али и да истовремено треба храбро ићи у будућност.

Потпредсједник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић истакао је да погинули и рањени у НАТО бомбардовању никада неће бити заборављени. 

- На нама је да чувамо сјећање на те жртве, као и свих претходних двадесет година - нагласио је Милићевић.

Комеморативни скуп поводом 20 година од НАТО бомбардовања, касарна "Југовићево" (Фото: СРНА)

Командант Прве бригаде копнене војске пуковник Зоран Насковић да се данас присјећају дана када је Србији нанесена велика неправда и спроведено насиље над народом по најстрашнијим законима голе силе.

Бомбардовање Новог Сада почело је 24. марта нешто прије 20.00 часова када су прве бомбе пале на полицијску станицу на Клиси, а потом на касарну "Југовићево".

За вријеме бомбардовања Новог Сада од НАТО бомби погинула су двојица Новосађана. Олег Насов живот је изгубио када је НАТО-авијација срушила Варадински мост, а Милан Бајић током бомбардовања Рафинерије "Нови Сад".

Више од 50 Новосађана задобило је лакше или теже повријеђено.

Према мериторним процјенама, на Нови Сад је током 78 дана НАТО-авијација бацила 420 пројектила.

Порушена су сва три моста преко Дунава и зграда Телевизије Нови Сад. Оштећене су Рафинерија, касарне, зграда Извршног вијећа и бројни стамбени објекти. Рушењем мостова град је раздвојен на два дијела.

Варадински мост је срушен 1. априла, Мост слободе 3. априла, док је Жежељев мост више пута гађан ракетама, а у Дунав је пао 21. априла 1999. године.

Бомбе НАТО-авијације падале су по насељима Клиса, Шангај, Видовданском насељу, Сремској Каменици, Детелинари...