latinica  ћирилица
24/03/2019 |  18:43 ⇒ 25/03/2019 | 10:47 | Аутор: РТРС

Ниш: Обиљежен Дан сјећања на страдале у НАТО агресији (ФОТО/ВИДЕО)

Звуцима сирена за узбуну и гашењем светла, тачно у 19.45, када су НАТО авиони бацили прве бомбе, почело је централно обиљежавање 20. годишњице од почетка бомбардовања у Нишу.
Званице на обиљежавању Дана сјећања на страдале у НАТО агресији - Фото: РТРС
Званице на обиљежавању Дана сјећања на страдале у НАТО агресијиФото: РТРС

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је у Нишу да је НАТО починио злочин над дјецом и српским народом, што никада неће бити заборављено, те да Србију нико не може да покори.

- За нас је злочин смрт 2.500 људи и 80 дјеце. Оно што је за њих грешка, за нас ће увијек бити злочин. На то никада нећемо да пристанемо - навео је Вучић на државној церемонији поводом Дана сјећања на жртве НАТО агресије, која је одржана у Нишу под мотом "Опростићемо ако будемо могли, заборавити само ако нас не буде било" у присуству државног и војног врха Србије, званичника из Републике Српске Милорада Додика и Жељке Цвијановић, те представника Српске православне цркве.

Вучић је подсјетио да су бацане бомбе и убијане труднице и дјеца и да нико нема право да каже да су животи Срба грешка.

Он је истакао да су Срби поносан народ спреман на жртву и помирење, али да је услов за његов опстанак да не заборавља своје животе, посебно дјечије.

Вучић је напоменуо да нико није одговарао за ове злочине и да су српска дјеца била дозвољена мета НАТО агресора."За њих су били само грешка, за нас нису и никада неће отићи у заборав та деца и ти људи", рекао је Вучић.

Нагласио је да Србија неће и не смије да заборави 2.500 живота и да је њихово убиство злочин.

- То Србија данас смије, може и мора да каже. Ма колико радили против Србије данас је Србија јача и снажнија него што је била и то добро морају да знају - поручио је Вучић.

Вучић је нагласио да ни убијени у Јасеновцу или "Олуји" нису били грешка већ намјера неких да потпуно униште Србе.

Он је напоменуо да ово обиљежавање показује да Србија никада неће заборавити тешки НАТО злочин над својом дјецом и народом, као што су очекивали неки из НАТО-а као бивши портпарол Џејми Шеј.

Према његовим ријечима, Србија неће заборавити оне из западних земаља који су стали на њену стрнау као што су Петер Хандке и Ноам Чомски, генерали Мекензи и Бинел или грчки капетан Маринос Рицидис.

Званичницима НАТО-а Вучић је поручио да треба да објасне због чега су сурово убијали малу земљу као што је Србија. "О свему данас можемо да разговарамо, само не о забораву", рекао је Вучић.

У свом емотивном говору и уз сузе Вучић је указао да су од Србије откинули Косово и да су Срби који тамо данас живе најобесправљенија етничка група у Европи, те упитао зашто нису зантерсовани да им обезбиједе безбједност они који су бомбардовали Србију због тобожњег права Албанаца.

Вучић је подсјетио да нису процесуирани гнусни злочини над Србима упркос извјештајима о вађењу органа, те запитао зашто је тешко формирати заједицу српских општина, укинути нецивилизацијске таксе, као и због чега се толерише формирање албанске војне силе и пријетње Србима.

- Зато данас изражавмо захвалност Србма са Косова који чувају огњишта и наше српско име и презиме. Надамо се да никоме неће на памет пасти да их убије и протерује, у противном наш народ нећемо, не смијемо и не можемо оставити на цједилу - истакао је Вучић.

Србија се, рекао је Вучић, подигла из пепела као феникс и не може се зауставити на путу напретка, а народ Србије донио је одлуку да неће у НАТО и да је неутралност његов природни избор.

Према његовим ријечима, српски народ хоће да буде свој на своме, никоме не пријети, хоће да чува своје небо, земљу, за то има све више снаге, јер је Србија данас 10 или 20 пута јача него раније.

Навео је да је Србија показала спремност за компромисна рјешења, да отвори пут за просперитет другим народима Балкана, док други само желе пораз и уништење Србије, али то неће дочекати.

- Србију не могу покорити, нико не може да је покори - рекао је Вучић и додао да Србија свима пружа руку помирења и жели мир, али очигледно то други не желе.

Он је рекао да је прелазак на силу и бомбе злочин, а кажњавање недужних људи више од злочина.

- Балкан је запаљива смјеса са којом нико више не смије да погријеши. Србија ће да пуца ријечима, а не гвожђем, не гледа преко нишана. Разговор умјесто метака, то мора да буде наша политка, политика будућности - истакао је Вучић.

Обраћајући се српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, Вучић је рекао да воли и поштује БиХ, те захвалио Додику на ријечима које је изговоро у свом обраћању.

- Хвала ти што волиш Србију, што си увијек са нама. Наредних недјеља и мјесеци покушаваће, схватили су да Републику Српску није лако срушти док је Србија иза Српске. Па су кренули да сруше Србију - рекао је Вучић.

Поручио је народу да, шта год да се њему деси, никада и никоме не допусте да руши слободу, независност и самосталност Србије.

- Србију не могу да побиједе, Србија ће да побеђује у броју нових фабрика, инвестиција, стварањем богатијег друштва, имаће снаге да се избори са свима који желе да је зауставе на путу нормалности. И сјећаће се оних који су дали животе за спас отаџбине - истакао је Вучић.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик нагласио је да је НАТО бомбардовање Србије стравичан злочин који је услиједио само неколико година након бомбардовања Републике Српске. Није им било довољно, каже Додик, да својом ароганцијом спријече достављање кисеоника за 12 беба у Клиничком центру у Бањалуци, него су морали и да у Србији убију још 78 дјеце. Оба злочиначка напада, кажу, су била таква да су српски народ стврстали на страну лошег.

- Данас знамо да је НАТО агресија дуго припремана, а по посљедицама по здравље становника Србије видимо да она и данас траје - рекао је Додик.

Он је нагласио да су они који су до доласка предсједника Вучића на власт НАТО агресију називали кампањом и данас међу нама.

- Само су ми од оних који су издали наређење и командовали операцијама, мржи они који су ту агресију оправдавали - истакао је Додик.

- Та штета је огромна, та штета је цивилизицијска, а они нису сматрали да терба да се извине. Њихови војници, генерали, нису они који су процесуирани за злочине, већ је то опет остављено за нас - истакао је Додик.

Петријарх српски Иринеј рекао је на вечерашњој академији у Нишу да су звуци сирена које смо чули прије 20 година који су упозоравали на убитачно оруђе, још присутни код наших људи - у њиховим сјећањима и сновима.

- Ти дани су најтрагичнији у блиској историји за које би ми жељели да се никада нису десили, не само нашем народу, већ никоме на свијету. То су звуци пакла и мржње који долазе из дубине човјекове душе. Одакле та мржња да се уништи оно највредније под сунцем, а то је људско биће ни криво ни дужно - рекао је патријарх Иринеј.

Он је додао да тих 78 дана, да су били случајно радосни, били би предуги, а камоли, како је рекао, 78 дана константног бомбардовања.

Истиче да је још трагичније то што су у бомбардовању учествовали "наши бивши савезници и пријатељи, који су своје савезништво претворили у непријатељство према нашем народу".

- Са овога светог мјеста могу само рећи да ће им само Бог судити и да их препустимо правди и истини, а нама остаје да пригрлимо своју отаџбину са много добра у њој. Да се зближимо јер је наша снага у јединству - рекао је патријарх.

Државна церемонија обиљежавања 20. годишњице од почетка бомбардовања одржава се у Нишу. Дану сјећања је присуствовао државни врх са предсједником Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић на челу.

Академији су присуствовали и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик као и делегација Владе Српске.



Напади НАТО-а на Србију су трајали без прекида 78 дана, током којих су тешко оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе.

Према процјенама различитих извора, погинуло је између 1.200 и 2.500 људи.

Одлука о почетку напада на СР Југославију донесена је без одобрења Савјета безбједности УН, а бомбардовање је окончано 78 дана касније усвајањем Резолуције 12-44.