latinica  ћирилица
25/03/2019 |  09:07 ⇒ 09:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Вивијана Дуранте отворила Београдски фестивал игре

Примабалерина Лондонске краљевскре опере и миланске Скале, најпознатија интерпретаторка драмског балетског репертоара Вивијана Дуранте отворила је у Сава Центру 16. Београдски фестивал игре који се ове године одржава под слоганом "Емоције".
Вивијана Дуранте отворила Београдски фестивал игре - Фото: Novosti.rs
Вивијана Дуранте отворила Београдски фестивал игреФото: Novosti.rs

Дуранте је рекла да је част бити на Београдском фестивалу игре на коме ће публика имати прилику да гледа дјела изузетних уметника из читавог света.

- Често сам затечена како сваки појединац може лично да доживи неку представу и како она може да утиче на емотивном, интелектуалном, духовном и чак визичком нивоу. Игра нам омогућава да се повежемо са својим унутрашњим бићем кроз моћ покрета И звук музике - истакла је Дуранте.

Она је рекла да игра има моћ да забави, створи задовољство, изазов, али и да шокира и никада не престаје да се развија.

- Једва чекам да видим шта ће нам будућност донијети у области игре. Осјећам изузетну привилегију што ми је дат дар игре и надам се да ћете ту исту привилегију и ви осјетити на овом великом слављу игре - рекла је Дуранте.

Оснивач и директор Београдског фестивала игре Аја Јунг нагласила је да нема толико емоција, од осмеха до суза и од љубави до ината, вероватно ни фестивала не би било.

- Да састав супстанци које чине програмски садржај није врхунски, сигурно не би завриједио пажњу публике, партнера и медија, у земљи и иностранству. Желим унапред да захвалим умјетницима због свега доброг што ће оставити нашем граду и земљи. Због емоција, енергије и посвећености - рекла је Јунг.

Она је подсјетила да умјетност одувијек трага за лијепим, за емоцијом, за оним што је у животу обичних људи недостижно, магично и спектакуларно, а опет исконско и једноставно.

- Упркос неизреченом, игра покреће емоције. У рукопису спретних кореографа, постаје занимљивија од драмског театра. У нашој бочици је концентрат драгоцјених емоција - 16 мл за обнову најбољих људских осјећања - поручила је Јунг.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић је уочи свечаног отварања истакао да ће српска престоница наредне три недјеље бити центар умјетничке игре на планети.

За свечано отварање 16. Београдског фестивала игре одабран је Холандски театар игре који на своје шесто гостовање у Београду дошао са три кореографије Пола Лајтфута, Сола Леона и Марка Гекеа.

До 12. априла представиће се укупно 16 трупа из 11 земаља.