latinica  ћирилица
25/03/2019 |  12:36 | Аутор: СРНА

Давидовић: Насиље у породици санкционише се Кривичним закоником

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Соња Давидовић изјавила је данас да ће према новом Нацрту закона о заштити од насиља у породици починиоци бити санкционисани примјеном Кривичног законика Српске.
Соња Давидовић - Фото: РТРС
Соња ДавидовићФото: РТРС

- Овим измјенама свако насиље у породици третира се као кривично дјело, док жртве насиља у породици добијају адекватнију и правовремену помоћ и подршку, додатно унапријеђену према међународним стандардима - рекла је Давидовићева новинарима у Бањалуци.

Она је нагласила да је у процесу примјене важећег закона утврђено да његове поједине одредбе не обезбјеђују пуну заштиту жртве од насиља у породици, па ће закон бити измијењен ради побољшања положаја жртава тог вида насиља.

Према њеним ријечима, примјена важећег закона који третира ову област сведена је у суштини на примјену прекршајних мјера и санкција, што је "у суштини довело до минимизирања значаја правне заштите за радње насиља у породици".

- Прекршајним санкционисањем учиниоца насиља у породици овај облик насиља је сведен у раван као, рецимо, прекршаји за прегласно пуштање музике, паркирање на тротоар и слично, чиме се у суштини у јавности ствара утисак да насиље у породици не представља значајан атак на човјека и његово достојанство, те да то и није значајан атак на породицу - додала је Давидовићева.

Влада Републике Српске утврдила је Нацрт закона о заштити од насиља у породици на сједници одржаној 14. марта.