latinica  ћирилица
25/03/2019 |  13:19 ⇒ 19:44 | Аутор: СРНА

"Вишеград град за примјер"

Министарка трговине и туризма Републике Српске Драгица Ковач рекла је данас да је Вишеград мјесто за примјер како се развија туризам, те да има квалитетну и разноврсну туристичку понуду.
Вишеград: Ковач - Ђуревић - Фото: СРНА
Вишеград: Ковач - ЂуревићФото: СРНА

Ковачева је послије састанка са начелником општине Вишеград Младеном Ђуревићем изјавила да Вишеград развија више облика туризма, културно-историјски, бањски, вјерски, омладински и да су то све потенцијали ове локалне заједнице.

- Кад поменемо Андрићград, мост Мехмед-паше Соколовића, затим бању Вилина влас, Манастир Добрун и манифестације које се одржавају, јасно је да туризам иде крупним кораком напријед - истакла је Ковачева.

Она је навела да ресорно министарство даје подршку свим локалним заједницама које се јављају на конкурсе за одређене пројекте, да су приоритетни пројекти који воде у развој и да су из Вишеграда стизали такви пројекти.

- Министарство трговине и туризма подржава и промовише привреду тиме што спроводи кампању "Наше је боље" с циљем да се промовишу домаћи производи, да се код народа ствара свијест о важности куповине домаћих производа, чиме стимулишемо домаће произвођаче, запошљавање домаће радне снаге и смањење спољнотрговинског дефицита - истакла је Ковачева.

Додала је да Министарство трговине и туризма Републике Српске спроводи још једну активност као подршку домаћим произвођачима, а то је издавање билтена "Најбоље из Српске" у којем се промовишу најуспјешнији привредници.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић истакао је да је на данашњем састанку изнесено много обостраних планова за наредни период, нагласивиши веома добру сарадњу ове општине са Министарством трговине и туризма и Владом Републике Српске.

- Годишње око 300.000 туриста посјети Вишеград који је изградњом Андрићграда, ћупријом и Ивом Андрићем, препознатљив широм свијета. Наша општина заслужује велику пажњу Владе Републике Српске, као што је то и до сада било - сматра Ђуревић.

Он је рекао да се нада да ће воз "ћиро" ове године више пута стизати у Вишеград него до сада, али да то не зависи само од општине Вишеград, него и од жељезница Српске и Србије.

- Ми, као локална заједница, ургирали смо и молили да број долазака "ћире" у нашу општину буде што већи, а надам се да ће ове године тако и бити. На располагању смо и једним и другим жељезницама, даћемо све што је у нашој моћи како би "ћиро" могао да долази, ако не сваки дан, онда барем неколико дана у седмици - нагласио је Ђуревић.

Састанку у општини Вишеград присуствовали су и посланик у Народној скупштини Републике Српске Перо Петровић, директор предузећа Хидроелектране на Дрини Недељко Перишић, замјеник начелника општине Вишеград Младенко Тасић, директор Туристичке организације Вишеград Оливера Тодоровић и други.