latinica  ћирилица
25/03/2019 |  14:13 ⇒ 14:24 | Аутор: СРНА

Бореновић: Идемо на састанак са СНСД-ом, имамо шта рећи

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић изјавио је данас у Сарајеву да ће се ова странка одазвати позиву СНСД-а за сутрашње разговоре који ће бити прилика да се чује шта СНСД има да каже опозицији, али и да опозиција каже шта она мисли.
Бранислав Бореновић - Фото: РТРС
Бранислав БореновићФото: РТРС

- Ми ћемо отићи на састанак, имамо шта рећи - рекао је Бореновић новинарима.

Наводећи да тек треба видјети шта ће бити садржај тог састанка, Бореновић је оцијенио да је веома битно да опозиција и власт могу сјести у датом моменту и размијенити мишљења.

- Наше политике су јасне. Ми смо уласком у Парламентарну скупштину БиХ и Народну скупштину Републике Српске јасно рекли да приоритет политичког дјеловања мора бити да се коначно донесе Изборни закон који ће омогућити фер и поштене изборе у овој земљи, као кључни предуслов да имамо слободне и демократске институције које ће радити свој посао професионално, онако како је предвиђено Уставом и законима ове земље - рекао је Бореновић.

Други приоритет ПДП-а, према његовим ријечима, јесу објективни јавни медији и сервиси у којима ће надлежна регулаторна и законодавна тијела моћи да их прате и примјену њихове законске обавезе.

- Наш циљ је и ефикасно правосуђе и да ова земља буде нормална - додао је Бореновић, истичући да у ПДП-у немају ниједан проблем да то кажу јавности, као и политичким партнерима и супарницима.

Када је ријеч о измјенама Изборног закона БиХ, он је прецизирао да ПДП размишља о томе како би се изборна правила суштински учинила поштенијим и како би изборни резултат био стварна воља грађана.

- Више мислимо о Изборном закону и његовим измјенама на тај суштински, концептуалан начин, неко га зове техничким, а мање о политичким димензијама на којима инсистирају неке друге странке - додао је Бореновић, наводећи да је и ОЕБС у свом извјештају указао на потребу измјене Изборног закона како би се цијели изборни процес учинио транспарентнијим и ефикаснијим.

Бореновић је у Сарајеву учествовао на међународној конференцији "Проблем складишта/одлагалишта радиоактивног и нуклеарног отпада на локацији Трговске горе".

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић рекао је Срни да ће у Бањалуци сутра бити одржани састанци руководства СНСД-а са делегацијама СДС-а и ПДП-а на којима ће бити разговарано о учешћу ове двије партије у власти на нивоу БиХ.