latinica  ћирилица
25/03/2019 |  14:23 ⇒ 20:28 | Аутор: СРНА

Трговска гора неприхватљива као одлагалиште опасног отпада

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара у техничком мандату Мирко Шаровић истакао је да није у реду да се сусједу на граници одлаже било који отпад и да се намјера Хрватске да на граници са БиХ одлаже радиоактивни, односно нуклеарни отпад не може назвати пријатељским чином.
Трговска гора - Фото: РТРС
Трговска гораФото: РТРС

- Мислим да је пред нама тежак пут у којем БиХ жели да Хрватска чује њен глас - рекао је Шаровић новинарима након конференције "Проблем складишта/одлагалишта радиоактивног и нуклеарног отпада на локацији Трговске горе", те оцијенио да БиХ није преостало пуно мјера.

Он очекује да ће се институције БиХ знатније укључити у рјешавање у овог проблема и да треба тражити међународну подршку да се измијени намјера Хрватске да на Трговској гори, на самој граници са БиХ, одлаже и складишти радиоактивни и нуклеарни отпад.

Коментаришући идеје да је за рјешавање овог проблема потребна међународна арбитража, Шаровић је подсјетио да је за арбитражу потребан пристанак Хрватске.

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је пред почетак конференције да се нада да ће Хрватска преиспитати одлуку да одлаже радиоактивни и нуклеарни отпад на Трговској гори и оцијенила да нигдје нема да власти једне земље желе да загаде такав природни бисер какав је ријека Уна.

Голићева је истакла да би одлагалиште радиоактивног отпада на Трговској гори загадило ријеку Уну и угрозило око 230.000 становника Републике Српске и Федерације БиХ који воду за пиће црпе из базена те ријеке и који живе искључиво од пољопривреде.

Министар екологије и туризма Федерације БиХ Едита Ђапо упозорила је да изградња депоније радиоактивног, односно нуклеарног отпада у Трговској гори у случају земљотреса, пожара, поплава или несреће изазване људским фактором може имати несагледиве посљедедице по становништво у БиХ, поготово у пограничним дијеловима гдје се становништво углавном бави пољопривредом, пчеларством или туризмом.

- Уколико је Хрватска спремна да плати данак од четири хиљаде становника у општини Двор, БиХ не може плаћати данак да на самим вратима има одлагалиште радионуклеарног отпада управо зато што се тај отпад не одлаже 10-15 година па ће се рекултивисати, већ је то депонија која ће ту стајати 250.000 година - нагласила је Ђапо.

Предсједник "Зеленог клуба" који окупља посланике са свих нивоа власти у БиХ Саша Магазиновић рекао је да конференција о проблему Трговске горе није никаква антихрватска хистерија већ покушај да се развије дијалог како би у духу добросусједских односа био рјешаван проблем.

Он је упозорио да је мјесто гдје Хрватска има намјеру одлагати и складиштити радиоактивни и нуклеарни отпад удаљено свега пар стотина метара од ријеке Уне и границе са БиХ, мање од три километра од центра Новог Града и пар стотина метара од водозахвата одакле становници БиХ пију воду, те би се двије трећине евентуалног негативног, штетног ефекта односиле на БиХ, а једна на Хрватску.

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача изразио је задовољство што је данас у Сарајеву организована конференција у вези са проблемом Трговске горе и што су учесници потврдили став који имају становници и власти Новог Града да наведени локалитет није прихватљив због близине границе, али и неиспуњавања техничких услова за одлагање радиоактивног отпада.

- Грађани Новог Града траже прије свега од општине и Републике Српске, а наравно и БиХ да буду заштићени јер је ово један од проблема на којима БиХ полаже испит - поручио је Дрљача.

Градоначелник Петриње и посланик у Сабору Хрватске Даринко Думбовић истакао је да крај у којем власти његове земље намјеравају одлагати радиоактивни отпад заслужује да се о њему брине на други начин.

- Тај дио Поуња један је од најљепших крајева за здрав живот, еколошку производњу и све што би у будућности требали имати - изјавио је Думбовић и додао да локација Трговске горе није безбједна јер постоји опасност од клизишта.

Конференција, коју су организовали су посланици свих нивоа власти у БиХ окупљени у "Зеленом клубу", окупила је представнике власти у БиХ, као и амбасада и међународних институција, те невладиног сектора из БиХ и Хрватске.