latinica  ћирилица
26/03/2019 |  11:57 ⇒ 12:59 | Аутор: РТРС

Протокол у случајевима вршњачког насиља међу дјецом и младима

Министарка просвете и културе Републике Српске Наталија Тривић и министар унутрашњих послова Драган Лукач потписали су протокол о поступању у случајевима вршњачког насиља међу дјецом и младима у васпитно образовним установама како би се унаприједила друштвена брига и заштита дјеце од вршњачког насиља.

Циљ протокола је превентивно дјеловање и спријечавање насиља у школама.

Тривићева је истакла да су у Протокол уведена јасна поступања за различите облике и интензитете вршњачког насиља у образовно-васпитним установама да би се превентивно дјеловало у спречавању овог насиља, али и да се адекватно и правовремено дјелује.

- Школе ће на тај начин превентивно моћи дјеловати, било увођењем обавезног видео-надзора, као и интензивирањем рада стручне службе у школама - педагога и психолога са родитељима и ученицима - рекла је Тривићева

Лукач је изразио наду да ће Протокол значајно допринијети да буде смањен број случајева вршњачког насиља у школама, до којег долази упркос великој бризи наставника и запослених.

- Протокол ће омогућити запосленима у васпитно-образовним установама да једноставније поступају у случајевима вршњачког насиља, али и да знају кад треба да обавијесте полицију ако препознају да може доћи и до неких тежих посљедица - рекао је Лукач.